Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Leefomgeving en natuur

Beperkingen in gebruik onroerende zaak

U kunt niet altijd doen wat u wilt met onroerend goed. Soms zijn rechten op uw woning of grond beperkt. Bijvoorbeeld als u in een monumentenpand woont. Ook kan de gemeente een voorkeursrecht hebben om uw eigendom te kopen.

Gladheidsbestrijding

Wilt u meer informatie of een klacht indienen over gladheidsbestrijding? U kunt hiervoor terecht bij de gemeente.

Projecten

Oostzaan is continu in beweging. Op de ene plek komt er een hotel, op een andere plek wordt de riolering vervangen. Wilt u in contact komen met de projectleiders? Neem dan contact op met de gemeente.

Verkeer en vervoer

Gemeente Oostzaan investeert in wegen en bereikbaarheid, zodat inwoners vlot en veilig kunnen reizen. Veel inwoners gebruiken eigen vervoer zoals de auto, motor of de (brom)fiets. Het openbaar vervoer besteedt de gemeente uit aan vervoerbedrijven in de regio.

Werk in uitvoering

Om de kwaliteit van de wegen en de bereikbaarheid van de gemeente optimaal te houden, werkt de gemeente regelmatig aan de weg. Om overlast voor de gebruiker tot een minimum te beperken, informeert de gemeente je hier over deze werkzaamheden.

Het Twiske

Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied en een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek. Het ligt ten noordwesten van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan.

Recreatie en Toerisme

Het bijzondere lintdorp Oostzaan ligt vlakbij Amsterdam en is ontstaan in de 12e eeuw. Oostzaan wordt omringd door een waterrijke en groene omgeving. Aan de ene kant ligt het recreatiegebied het Twiske, en aan de andere kant strekt het natuurgebied Oostzanerveld zich uit.

Blauwalg en botulisme

Botulisme is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen (toxines) van een bacterie, Clostridium botulinum. Bij mensen in Nederland is botulisme zeer zeldzaam.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water en nemen toe bij warm weer.

Geluidsoverlast vliegverkeer Schiphol

Oostzaan ligt op korte afstand van Schiphol. Inwoners van Oostzaan hebben te maken met vliegverkeer en in sommige gevallen overlast van vliegverkeer.

Inspiratie en succesverhalen duurzaamheid

De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraagt u zich af waar u moet beginnen en hoe u dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van anderen, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties.

De gemeente ging langs bij ondernemers die hun bedrijf duurzaam hebben aangepast. Dat is heel divers, want het ene bedrijf is het andere niet en voor ieder bedrijf kunnen de aanpassingen anders zijn. Toch zijn bedrijven ook weer niet zó verschillend dat u er geen inspiratie uit kunt halen.

Lees hier de inspirerende succesverhalen van ondernemers in Wormerland en Oostzaan die hun duurzame plannen hebben gerealiseerd.

Bomen kappen

Voor het kappen of rooien van een grote boom heeft u een vergunning nodig. U vraagt de vergunning aan via Omgevingsloket online.

Kamperen in het wild

Wilt u kamperen in de natuur? U heeft hiervoor toestemming van de gemeente nodig.

Klacht of verzoek indienen over verkeer

Klachten of verzoeken over het verkeer kunt u indienen bij de gemeente.

Onderhoud openbaar groen

Heeft u klachten over onkruid op straat of op de stoep? Of wilt u meer weten over onderhoud aan het openbaar groen? Neem contact op met de gemeente.

Overlast van bomen en struiken melden

Als u last heeft van bomen en struiken die op gemeentegrond staan, doet u een melding bij de gemeente.

Plantsoenen betreden

U mag in parken, plantsoenen of groenstroken niet buiten de wandelpaden lopen of zitten. Hiervoor vraagt u ontheffing aan bij de gemeente.

Volkstuin huren

Wilt u een volkstuin huren? Neem contact op met de gemeente en vraag naar de mogelijkheden.

Ligplaatsvergunning voor woonboot aanvragen

De gemeente heeft een vast aantal ligplaatsen voor woonboten gereserveerd. Voor het aanleggen van een woonboot heeft u een ligplaatsvergunning nodig. Een ligplaatsvergunning vraagt u aan bij de gemeente.