Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Recreatie en Toerisme

Het bijzondere lintdorp Oostzaan ligt vlakbij Amsterdam en is ontstaan in de 12e eeuw. Oostzaan wordt omringd door een waterrijke en groene omgeving. Aan de ene kant ligt het recreatiegebied het Twiske, en aan de andere kant strekt het natuurgebied Oostzanerveld zich uit.

Oostzaan wil zich de komende jaren ontwikkelen op recreatief en toeristisch gebied. De focus zal daarbij liggen op kleinschaligheid die aansluiten op het karakter van Oostzaan en op de kernwaarden groen, waterrijk en landelijk. Recreatieve bezoekers uit de regio en Nederland en de zelfstandig reizende internationale toerist zijn de primaire doelgroepen. 

In de Agenda Toerisme Oostzaan 2023-2026 vindt u meer informatie over de inzet van de gemeente Oostzaan de komende jaren op het gebied van recreatie en toerisme.

Op de website www.inoostzaan.nl vindt u informatie omtrent recreatie en toerisme in en om Oostzaan.

Highlights in en om Oostzaan.

  • Fiets of wandel de historische route van Oostzaan en stop onderweg bij één van de horecagelegenheden in het centrum. Klik hier voor de fietsroute of wandelroute.
  • Breng een bezoek aan de Grote Kerk en bekijk de historische gebouwen langs het Zuideinde.
  • Wandel over het Westerstijfselmakerspad en ontdek de plek waar vroeger blekerijen en stijfselmakerijen gevestigd waren vanwege zijn unieke ligging.
  • Geniet van Recreatiegebied Het Twiske en spot echte Schotse Hooglanders.
  • Neem de boot of de kano en ontdek de natuur vanaf het water. In het Oostzanerveld is een gemarkeerde kanoroute. Vind hier alle vaarroutes in Oostzaan en geniet van een heerlijke dag op het water.

YouTube - sfeerbeelden Oostzaan

Recreatiegebied het Twiske

Het recreatiegebied het Twiske heeft een oppervlakte van 650 hectare en bestaat voor een derde uit water. Het dankt zijn naam aan het gelijknamige riviertje.
Het biedt volop mogelijkheden om te zwemmen, duiken, surfen, kanoën en zeilen. Er zijn stranden, een avonturenspeelplaats, een duikpark, een haven, een klimpark, een zorgboerderij en een monumentale molen. Als u van wandelen of fietsen in een natuurlijke omgeving houdt is het Twiske een echte aanrader. Uiteraard zijn er diverse horecagelegenheden om op te steken.

Rondom het gebied loopt een route van zo’n vijftien kilometer met speciaal asfalt om te skaten. Wandelen en fietsen zijn het hele jaar rond in de verschillende seizoenen altijd een groot genoegen. Kijk op www.twiske-waterland.nl voor meer informatie over alle mogelijkheden in het Twiske. Ook op onze eigen website vindt u meer informatie over Het Twiske.

Het Oostzanerveld

Het Oostzanerveld is een uniek veenweidegebied met honderden eilanden van trilveen. Dit gebied is onderdeel van Nationaal Landschap Laag Holland. Als onderdeel van het Natura 2000-gebied Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en ’t Twiske heeft dit unieke veenweidegebied een beschermde status gekregen. Staatsbosbeheer beheert in samenwerking met vaarboeren dit gebied. De zogenaamde vaarboeren gaan hier met hun boot naar de koeien en schapen. Het Oostzanerveld beleeft u het beste vanuit een boot. Ga eens mee met een vaarexcursie of huur een kano of een roeiboot.

YouTube - Ode aan de weidemolen

Wandelrecreatie

Voor de recreatieve wandelaar lopen er diverse wandelroutes door Oostzaan en het Twiske. Van ommetjes tot grote rondes, van natuur tot historisch, er is voor elke wandelaar wel een leuke route.

Ga naar de website van Laag Holland voor een volledig overzicht van alle wandelroutes.

Fietsrecreatie

Er zijn verschillende prachtige routes in en rond Oostzaan. Op de website van Laag Holland vindt u alle fietsroutes in Oostzaan. Eén route wordt hieronder toegelicht:

Recreatief en historisch Oostzaan – 14 km
Dit historische rondje door Oostzaan neemt u mee langs bijzondere plekken in Oostzaan. Een route gecombineerd met de natuur van Het Twiske en de belangrijke punten in de historie van Oostzaan. De route is gemarkeerd met QR-codes voor uitgebreide achtergrondinformatie over dit gebied.

Waterrecreatie

Trailerhellingen

  • Botenhelling Rietschoot Oostzaan
  • Trailerhelling Twiske Haven

Oostzaan is een uitstekende plek voor waterrecreatie. Aan de Rietschoot ligt een botenhelling met parkeermogelijkheden vanaf waar u dit prachtige gebied vanaf het water kunt verkennen. Ook bij Twiske Haven ligt een trailerhelling.

Sloepennetwerk

Het sloepennetwerk loopt door Oostzaan en biedt diverse sloepenroutes voor de echte waterliefhebber. Kijk op www.sloepennetwerk.nl en stel uw eigen route samen.

Vissen

Zowel de Stooterplas in het Twiske als in het Oostzanerveld bieden geweldige locaties voor hengelsport liefhebbers. Aan de begroeide oevers van de Stooterplas zijn genoeg geschikte plekken te vinden voor de echte sportvisser, maar ook voor de beginnende hengelaar zijn er veel verschillende opties.

Website - sloepennetwerk.nl

Wat er nog meer te beleven is in de omgeving van Oostzaan

Benieuwd wat er allemaal nog meer te doen is in de omgeving van Oostzaan? Ontdek dan de regio Laag Holland via www.laagholland.com.

De regio Laag Holland heeft namelijk veel meer te bieden! Maak bijvoorbeeld kennis met Beemster, Waterland, Edam-Volendam, Landsmeer of Purmerend en ontdek Laag Holland.

Evenementen en Festivals

En kijk voor alle evenementen in de gemeente en regio op de uit-agenda van Laag Holland.

Toeristenbelasting.

De toeristenbelasting wordt jaarlijks vastgesteld met de tarievennota. Het tarief van de toeristenbelasting 2023 is € 4,50 per persoon per nacht.

Legesverordening en tarieven.