In de gemeente Oostzaan moeten alle vaartuigen met een motor die varen, of in de gemeente Oostzaan liggen, een registratie te voeren. Na registratie ontvang je een sticker die je op het motorvaartuig moet plakken.
De registratie van motorvaartuigen draagt bij aan het terugdringen van vaaroverlast en de bevordering van de veiligheid op het water. Doordat de eigenaar van het motorvaartuig bekend is kan er beter gehandhaafd worden op de naleving van de vaarregels. Bovendien voorkomt de registratie dat boten slordig aan de waterkant worden gestald. De omgeving blijft hierdoor netjes. Hieronder vind je de regeling vaarregistratie zoals die op 18 juli 2023 door het college is vastgesteld.
- Met onderstaand formulier kun je je motorvaartuig direct digitaal (met je DigiD) bij de gemeente registreren of wijzigen.
- Je kunt de de registratie ook persoonlijk in het gemeentehuis regelen.
Na registratie ontvang je een registratienummer en de bijbehorende sticker die je duidelijk zichtbaar aan beide zijden van het vaartuig moet plakken. Daarbij ontvang je van ons een kleine attentie:
- een drijvende sleutelhanger
- een Oostzaanse bootvlag
- een ontsmettings- / schoonmaakdoekje waarmee je de ondergrond waarop je de sticker plakt stof- en vetvrij kunt maken
Formulier - aanvragen vaarregistratie motorvaartuigen (zonder Y-nummer)
De vaarregistratie kost € 21,65 en is vijf jaar geldig.
Als jouw vaartuig al geregistreerd is bij de RDW (registratie met Y-nummer) moet je je vaartuig ook bij de gemeente Oostzaan registreren. Je hoeft dan geen leges voor de registratie bij de gemeente te betalen en ook geen sticker op het motorvaartuig aan te brengen.
Hoe vraag ik de vaarregistratie van mijn motorvaartuig met Y-nummer aan?
- Je kunt met onderstaand formulier je motorvaartuig direct digitaal (met je DigiD) bij de gemeente registreren.
- Je kunt de registratie ook persoonlijk in het gemeentehuis regelen.
Formulier - aanvragen vaarregistratie motorvaartuigen met Y-nummer
Hoe lang is de gemeentelijke vaarregistratie geldig?
De gemeentelijke vaarregistratie is vijf jaar geldig.
Wat kost de gemeentelijke registratie van mijn motorvaartuig met RDW registratie?
De gemeentelijke registratie van motorvaartuigen met een RDW registratie is kosteloos.
Hoe kan ik een wijziging in mijn huidige vaarregistratie doorgeven?
Heb je je motorvaartuig al bij de gemeente Oostzaan geregistreerd en wil je een wijziging doorgeven? Neem dan contact met ons op.
De gemeente Oostzaan heeft met het Twiske en het Oostzanerveld een uniek natuurgebied binnen de grenzen. Het fraaie gebied is zeer aantrekkelijk voor watersporters, maar ook heel kwetsbaar. Om het gebied te beschermen en leefbaar te houden heeft de gemeente Oostzaan regels opgesteld. De belangrijkste regels voor dit gebied op een rij:
- De maximum vaarsnelheid bedraagt 6 km/u
- Indien de boot sneller kan varen dan 20 km/u:
- moet de leeftijd van de bestuurder minimaal 18 jaar te zijn;
- heb je een vaarbewijs nodig;
- is een dodemansknop verplicht;
- moet de boot geregistreerd te worden met een registratienummer;
- moet het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) aan boord te zijn;
- zijn zwemvesten en brandblusapparaat aan boord verplicht. - Roekeloos varen is niet toegestaan.
- Afmeren in het oevergewas is niet toegestaan.
- Water- en jetskiën is niet toegestaan.
- Het lozen van afvalwater en afval in het water is niet toegestaan.
De Boa (gemeente Oostzaan) en de politie zullen in samenwerking en afzonderlijk, afhankelijk van hun bevoegdheden, controleren en handhaven op deze vaarregels.
Op de website varendoejesamen.nl vind je alles wat nodig is voor een goed voorbereide vaartocht. Gemakkelijk vindbaar. Met veel interessante achtergrondinformatie, met kaarten en apps. Leuk om te weten, leuk om te leren en essentieel om te doen. Voor watersporters op alle niveaus en voor beroepsschippers. Veilig varen, meer vaarplezier. Natuurlijk doe jij ook mee!
Webpagina overheid.nl - Binnenvaartpolitiereglement
Een vervaagde, onleesbare of beschadigde registratiesticker is niet geldig. Hiervoor kan je door de gemeente worden beboet. Voor een geldig Y-nummer moet je contact opnemen met de RDW. Je ontvangt van RDW een nieuwe sticker. Geef je nieuwe Y-nummer daarna door aan de gemeente door het nieuwe Y-nummer bij de gemeente te registreren.
Je kunt vaaroverlast melden via 075 651 2100 of via onderstaand formulier.
Ga je met je boot naar Amsterdam? Als je in Amsterdam wil varen en afmeren met een pleziervaartuig moet je 'Binnenhavengeld Pleziervaart' betalen. Kijk op de website van Amsterdam hoe het werkt.
Een vignet aanvragen kan hier.