Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Wil je trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Gefeliciteerd! Op deze pagina vind je alle informatie over huwelijk en partnerschapsregistratie in de gemeente Oostzaan.

Buitenlands huwelijk of partnerschap registreren in Nederland

Bent u niet in Nederland maar in een ander land getrouwd, of geregistreerd partner geworden? Registreer uw huwelijk of partnerschap bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Echtscheiding melden

U vraagt een scheiding aan bij de rechtbank. Daarna meldt uw advocaat, uzelf of uw voormalig partner de echtscheiding bij de gemeente waar u getrouwd bent.

Een bekende tot trouwambtenaar benoemen

Je kunt je laten trouwen of het partnerschap laten registreren door een bekende. Je vraagt dit aan bij de gemeente waar je wilt trouwen of het partnerschap laat registreren.

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Als je een geregistreerd partnerschap hebt, kun je dit omzetten in een huwelijk. Je gaat hiervoor samen naar de gemeente.

Geregistreerd partnerschap beëindigen

Een geregistreerd partnerschap beëindigt u via een advocaat of notaris. Heeft u minderjarige kinderen of bent u het niet met elkaar eens? Dan moet u naar de rechter. De advocaat of notaris meldt de beëindiging bij de gemeente.

Trouwen in Nederland als u in het buitenland woont

Als je in het buitenland woont, kun je in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Je meldt je plannen bij de gemeente waar je trouwt of het partnerschap aangaat. Als je allebei in het buitenland woont, doe je een melding bij de gemeente Den Haag.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Ga je trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Regel je huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal zes weken van tevoren. Deze tijd heeft de gemeente nodig om je huwelijk goed voor te bereiden. 

Verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen

Als u in het buitenland wilt trouwen, heeft u misschien een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring nodig. Deze vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente.

Wie zijn de trouwambtenaren?

De trouwambtenaar, of buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de voltrekking van huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het is dan ook fijn als het klikt met het paar.

Zelf een trouwlocatie kiezen

In de gemeente Oostzaan kun je overal trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Bij melding externe trouwlocatie moet het verzoek uiterlijk 3 maanden voor de voltrekking van het huwelijk/partnerschap gedaan zijn.