Duurzaam Oostzaan
We staan samen voor de opgave om duurzamer te wonen, werken en leven. Gemeente Oostzaan wil samen met inwoners en bedrijven op zoek naar mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen.
Energie
Bespaar geld met een energiecoach
Vanaf januari 2024 kunnen alle inwoners van Oostzaan een energiecoach aanvragen. Deze coach komt bij u thuis langs. Na het huisbezoek krijgt u persoonlijke tips om thuis simpele dingen te veranderen.
Oplaadpunten elektrisch vervoer
Het aantal elektrische auto’s is het afgelopen jaar flink toegenomen en de verwachting is dat het aantal verder zal stijgen. Daarom zijn er meer laadpunten nodig. Bewoners of ondernemers die in het bezet zijn van een elektrische auto, kunnen bij de gemeente een verzoek voor de plaatsing van een openbare laadpaal indienen.
De Regionale energiestrategie Noord-Holland
In het hele land werken gemeenten, waterschappen, provincies, inwoners, partners en belanghebbenden al samen aan de een regionale energiestrategie (RES), waarin staat waar en hoeveel wind- en zonne-energie op land opgewekt kan worden, welke infrastructuur daarvoor nodig is en met welke warmtebronnen wijken en gebouwen verwarmd kunnen worden.
Klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie
Het klimaat verandert. Ook in Oostzaan wordt het steeds natter en warmer. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar.
Leningen & Subsidies
ISDE: Subsidie voor verduurzaming
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing
Energiebespaarlening Nationaal Warmtefonds
Voor particuliere woningeigenaren een VvE's die koopwoning willen verduurzamen en/of aardgasvrij maken.
Energiebespaarhypotheek
Voor particuliere woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen en/of aardgasvrij maken.
Inspiratie en tips voor inwoners
Gemeente Oostzaan helpt inwoners op weg met verduurzamen woning
Op deze pagina vindt u informatieve filmpjes en links naar websites van partners waarmee de gemeente samenwerkt.
Isolatie-actie Oostzaan
Gezamenlijke inkoopactie isolatie vloer, bodem, dak of ramen
Is mijn tuin klaar voor de toekomst?
Slim gebruik van groen en water helpt om uw tuin en huis te verkoelen en om overtollig regenwater na extreme buien af te voeren voordat het een te groot probleem wordt.
Samen Blauwgroen
Slimme en praktische tips voor in en rondom huis.
Nationaal Klimaatplatform
Verbindt praktijkervaringen van burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen met beleid om de overgang naar een economie en samenleving zonder uitstoot van broeikasgassen te versnellen.
De 11 transities van Jan Rotmans
‘We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk’.
NK Tegelwippen
Het wipseizoen (ja zo heet het echt 😃) start elk jaar rond 21 maart en loopt door tot 31 oktober. Heel Nederland speelt dan mee met het NK Tegelwippen. Ook Oostzaan heeft zich dit jaar aangemeld. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin.
Klimaatatlas HHNK
In kaart gebracht wat er speelt in het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier.
Van HOE naar ZO!
Naast veel ‘Hoe? ’is er gelukkig ook heel veel ‘Zo’. Veel buurtbewoners, energiecoöperaties, ondernemers en gemeenten geven al het goede voorbeeld. Want de energietransitie biedt kansen voor iedereen. Dus: Denk mee, doe mee en profiteer mee!
Zet ook de knop om
Hoe maak je duurzamere keuzes op het gebied van wonen, spullen, reizen en eten? Hier vind je praktische tips, hulp en informatie over wat het oplevert. Voor jou én het klimaat. Zo ontdek je waar jij het verschil kan maken.
Ondernemers
Inspirerende verhalen van ondernemers
De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraagt u zich af waar u moet beginnen en hoe u dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van andere ondernemers, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties.
Aardgasvrij Oostzaan
Transitievisie Warmte
Oostzaan begint na de zomer met het bepalen van startrichtingen met betrekking tot de Transitievisie Warmte, ook wel Warmtevisie Oostzaan.
Nationaal Isolatie Programma
Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie
Wijkuitvoeringsplan (WUP)
Het wijkuitvoeringsplan is een proefproject, waarbij de wijken Twiske 1 en 2, Roemereiland en Jol gekozen zijn om samen met de gemeente te onderzoeken hoe we de woningen het beste kunnen vernieuwen.