Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Wijkuitvoeringsplan (WUP)

Het wijkuitvoeringsplan is een proefproject, waarbij een aantal wijken gekozen is om samen met de gemeente te onderzoeken hoe we de woningen het beste kunnen vernieuwen. Voor het wijkuitvoeringsplan zijn de wijken Twiske 1, Twiske 2, Roemereiland en de straat Jol gekozen. We willen ervoor zorgen dat alle huizen in 2030 klaar zijn voor aardgasvrij gebruik.

Wat is aardgasvrij?

Dat betekent dat u geen gas meer gebruikt voor de verwarming, maar iets anders: een elektrische warmtepomp. Een elektrische warmtepomp is net als een cv-ketel. Alleen in plaats van gas gebruikt een warmtepomp elektriciteit om het water in de ketel te verwarmen. Kijk voor meer informatie over elektrische warmtepompen op de website van MilieuCentraal

U kunt ook gas nodig hebben om te koken: met een gaskookplaat. Een andere optie is een inductie- of een keramische kookplaat.

Wat betekent het WUP voor mij?

Dit plan heet een wijkuitvoeringsplan (WUP), omdat het een proefproject is in uw wijk. We zijn benieuwd naar uw ideeën en vragen over het overstappen naar de elektrische warmtepomp. De gemeente kan met een proefproject extra veel aandacht besteden aan het beantwoorden hiervan. 

De uiteindelijke hulp die de gemeente kan bieden is op maat gemaakt voor Twiske 1, Twiske 2, Roemereiland en de straat Jol. 

Of u overstapt op een elektrische warmtepomp is en blijft uiteraard altijd uw keuze.

Wat is de planning?

  • Op zaterdag 2 en vrijdag 8 december waren er koffiegesprekken in de wijk: wij gingen met u in gesprek over uw behoeften en vragen over de elektrische warmtepomp.
  • Op 27 februari organiseren wij een bewonersavond.
  • In april presenteren we het wijkuitvoeringsplan waarbij de ondersteuning die de gemeente wil bieden wordt beschreven.

Hoe kan ik meedoen?

Op 27 februari 2024 van 19:00 tot 21:00 uur organiseren wij een bewonersavond op het Sociaal Plein in de Kunstgreep (Kerkbuurt 4, Oostzaan). Tijdens deze bijeenkomst proberen we zoveel mogelijk van de door u gestelde vragen rondom elektrische warmtepompen te beantwoorden. Ook gaan we graag met u in gesprek over mogelijke ondersteuning door de gemeente. U hoeft zich voor deze avond niet aan te melden, maar u kunt voor het organisatorische overzicht in de enquête aangeven of u van plan bent te komen.

Waarom is mijn wijk gekozen?

Deze wijken zijn modern en daarom geschikt voor het gebruik van een elektrische warmtepomp. Een elektrische warmtepomp kan zonder veel extra maatregelen geïnstalleerd worden en heeft het grootste effect op uw energierekening.