Om sluipverkeer door Oostzaan te voorkomen is een inrijverbod ingesteld.
Inwoners en ondernemers uit Oostzaan hebben recht op een ontheffing. Aanvragers van buiten Oostzaan kunnen onder bepaalde voorwaarden een ontheffing krijgen.
Let op! Een verlenging is een nieuwe aanvraag. Je kan hiervoor het digitale aanvraagformulier gebruiken.
De aanvraagdatum wordt de ingangsdatum van de nieuwe ontheffing. Houd er rekening mee dat het verwerken van de aanvraag 7 dagen duurt.
Actueel
De rechter heeft recent uitspraak gedaan over de manier waarop de boetes door de gemeente werden geïnd. De reactie van het college op deze uitspraak kunt u hier lezen. Let op: het inrijverbod is nog steeds geldig. De handhaving gaat inmiddels weer via het CJIB / openbaar ministerie. Zonder geldige ontheffing mag u tijdens de spits niet de Kerkstraat of de Haal inrijden. Als u een geldige ontheffing heeft hoeft u niets te doen.
Om sluipverkeer door Oostzaan te voorkomen is een inrijverbod ingesteld. Het inrijverbod geldt voor motorvoertuigen op meer dan 2 wielen op de volgende tijden:
- Kerkstraat: van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 - 09.00 uur is het niet toegestaan de Kerkstraat in te rijden richting het centrum.
- Kerkstraat: van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 - 19.00 uur is het niet toegestaan via de Kerkstraat naar Zaandam te rijden.
- De Haal: van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 - 19.00 uur is het niet toegestaan via De Haal naar Purmerend te rijden.
Inwoners en ondernemers uit Oostzaan hebben recht op een ontheffing. Aanvragers van buiten Oostzaan kunnen onder bepaalde voorwaarden een ontheffing krijgen.
Als de aanvraag compleet is en voldoet aan de voorwaarden krijgt u binnen 7 werkdagen een ontheffing.
LET OP!
De ontheffingshouder is verantwoordelijk voor het doorgeven van wijziging van een kenteken en/of het opnieuw aanvragen van een ontheffing indien de geldigheid is verlopen.
U kunt een ontheffing direct digitaal aanvragen of verlengen. Gebruik hiervoor onderstaand formulier.
LET OP: vul uw kenteken zonder koppelstreepjes in!
Dus niet AB-12-YZ of V-123-GV, maar AB12YZ of V123GV.
Direct online aanvragen ontheffing inrijverbod Kerkstraat / De Haal
Ontheffing aanvragen in het gemeentehuis
Natuurlijk bent u ook van harte welkom op het gemeentehuis. Maak hiervoor (online) een afspraak bij Burgerzaken.
Een nieuwe aanvraag of verlenging ontheffing kost € 13,85
Voor inwoners is de ontheffing 5 jaar geldig. Voor niet-inwoners is dit 1 jaar.
Voor een in Oostzaan gevestigd bedrijf, waarbij het kenteken op naam moet staan van het betreffende bedrijf of instelling, is de ontheffing 5 jaar geldig.
LET OP! U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijziging van een kenteken en/of het opnieuw aanvragen van een ontheffing indien de geldigheid is verlopen.
U heeft een boete gehad van het Centraal Justitioneel Incassobureau (CJIB) voor het handelen in strijd met een gesloten verklaring voor de Kerkstraat of de Haal in Oostzaan. U betaalt ook aan het CJIB.
Bezwaar maken
Bent u het niet eens met de boete? Laat het dan weten via het CJIB. Doe dat binnen 6 weken na de verzenddatum die bovenaan de brief staat.
Meer informatie
Op de website van het CJIB kunt u meer informatie vinden over de verkeersboete. Ook andere informatie kunt u vinden op de website van het CJIB. Bijvoorbeeld over het betalen van de boete of een betalingsregeling afspreken.
Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden op de website? Neem dan telefonisch contact op met het CJIB via telefoonnummer 058-215 95 55.
Flitsfoto opvragen
Voor het opvragen van de flitsfoto kunt u een afspraak maken bij de balie in Oostzaan. Vanuit privacy beleid is het nog niet mogelijk om deze foto digitaal toe te sturen. Dat kan vanaf eind januari 2025 via het CJIB.
Wij kunnen een ontheffing aan u verlenen als u
- inwoner bent van Oostzaan;
- bedrijf of instelling in Oostzaan is gevestigd;
- werkzaamheden verricht in Oostzaan;
- buiten Oostzaan woont maar uw kinderen naar een dagopvang, basisschool of vereniging in Oostzaan gaan;
- mantelzorg verleent aan een inwoner van Gemeente Oostzaan en deze persoon verzorgt tijdens de uren van het inrijverbod.
- een lidmaatschap of overeenkomst hebt bij een recreatieve voorziening, bijvoorbeeld een sportclub of manege, in Oostzaan.
Bent u geen inwoner meer van Oostzaan en wijzigt uw kenteken, dan moet u een nieuwe aanvraag doen als u een geldige reden hebt. Uw oude ontheffing komt te vervallen!
Voldoet u aan de voorwaarden dan moet ude benodigde documenten meesturen bij de aanvraag. Als de aanvraag compleet is dan wordt de ontheffing verleend voor 1 jaar.
Wanneer uw kenteken wijzigt, kunt u dit online aan ons doorgeven. De gewijzigde ontheffing loopt tot de einddatum van uw huidige ontheffing.
Direct online wijzigen ontheffing inrijverbod Kerkstraat / De Haal
Wijzigen in het gemeentehuis
Natuurlijk bent u ook van harte welkom op het gemeentehuis. Maak hiervoor (online) een afspraak bij Burgerzaken.
Is uw huidige auto bij de garage dan kunt u een wijziging doorgeven, of u rijdt enkele dagen om tijdens de uren van het inrijverbod.
Direct online wijzigen ontheffing inrijverbod Kerkstraat / De Haal
LET OP! De verwerking van een wijziging duurt 7 dagen. Als u enkele dagen een andere auto rijdt kunt u ook omrijden tijdens de uren van het inrijverbod.
U moet de volgende dingen meenemen naar uw afspraak op het gemeentehuis:
- Een kopie van deel II /1B van het nieuwe kentekenbewijs (naam en adresgegevens) of kentekencard.
- Indien u een leaseauto heeft moet er een (kopie) leaseovereenkomst worden ingeleverd.
Niet-inwoners Oostzaan:
- Een kopie van deel II /1B van het kentekenbewijs (naam en adresgegevens) of kentekencard.
- Een bewijsstuk waaruit blijkt wat de reden/aanleiding is om ontheffing aan te vragen. Dit kan o.a. een (kopie) zijn van:
- een werkgeversverklaring of;
- een bewijs van inschrijving van een basisschool of sportclub in Oostzaan
- een kopie legitimatiebewijs van de persoon die mantelzorg ontvangt
De onderstaande voertuigen hebben vrijstelling, hier hoeft u geen ontheffing voor aan te vragen:
- Openbaar vervoer;
- Taxi’s;
- Landbouwvoertuigen;
- Motoren;
- Herkenbare dienstvoertuigen van een nutsbedrijf, het hoogheemraadschap, ambulante hulpverlening, politie, brandweer, GHOR of (dieren-) ambulance;
- Scooters, Brommobielen en scootmobielen.