Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Wethouder Rosemarijn Dral trapt NK Tegelwippen af met muurtuintje achter KunstGreep

Gepubliceerd:
Rosemarijn Dral wipt de eerste tegels voor de aftrap NK Tegelwippen Oostzaan
Vanaf 21 maart stroopt Oostzaan de mouwen op om tegels te vervangen door groen tijdens het NK Tegelwippen

In hoog tempo tegels eruit, groen erin. Dat staat in Oostzaan centraal tijdens de jubileumeditie van het NK Tegelwippen. Vandaag starten we en we gaan door tot en met 31 oktober 2024. Samen met een recordaantal van meer dan 175 Nederlandse gemeenten verruilt Oostzaan gedurende het komende half jaar massaal tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Met de verwachting dat de 10 miljoenste tegel al vroeg in de zomer wordt gewipt, wordt er gespannen uitgekeken naar welke gemeente als eerste deze mijlpaal zal bereiken. Vanmiddag om 14:00 uur deed wethouder Rosemarijn Dral de aftrap met de aanleg van een muurtuintje achter de KunstGreep.

Wie wipt het meest?

Het is de eerste keer dat Oostzaan deelneemt aan het NK Tegelwippen. Sinds de eerste editie in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het woord tegelwippen heeft zelfs een plek veroverd in de Dikke van Dale en ook onze zuiderburen zijn sinds vorig jaar in de ban van het tegelwippen. Het Vlaamse kampioenschap maakte afgelopen jaar een spectaculaire entree met bijna 3 miljoen gewipte tegels. Het komende half jaar worden tijdens beide kampioenschappen opnieuw miljoenen tegels vervangen door groen. De standen worden bijgehouden op de website, de teller vind je op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand

Verkoeling en wateropvang

Met creatieve acties zet Oostzaan zich in om haar inwoners te ondersteunen bij de groene transformatie. Meer groen in straten en tuinen kent namelijk veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters.

Uit een nieuw rapport blijkt zelfs dat er minstens 200 km2 extra groen nodig is in Nederland om inwoners te beschermen tegen hitte en droogte. Het NK Tegelwippen vraagt daarom aandacht voor een tegelarmer Nederland, met als doel steden en dorpen aangenaam, gezond en veilig te houden. Van grauw naar groen dus.

Elke tegel telt

Met dit kampioenschap laat de organisatie zien dat elke tegel telt. "Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin, kun je jouw steentje bijdragen," zegt Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne. "Kies bijvoorbeeld voor groen dat weinig tot geen onderhoud vergt. Als je je bloemenmengsels op arme, schrale grond zaait, dan hoef je maar één keer per jaar te maaien." 

Dit sluit aan bij een recent gedragsonderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waaruit blijkt dat veel mensen dol zijn op hun tegeltuin vanwege het minimale onderhoud. Het afvoeren van tegels en het vervangen van zandgrond door aarde worden vaak als ontmoedigende taken ervaren. In het streven naar een klimaatadaptievere tuininrichting blijkt de regenton de favoriete keuze te zijn voor tuineigenaren.

3, 2, 1… wippen maar!

Op vrijdag 22 maart vliegt Oostzaan uit de startblokken om in recordtempo de eerste tegels te verwijderen. Wethouder Rosemarijn Dral wipte een rij tegels langs een muurtje achter de KunstGreep en zette daar groen voor in de plaats. 

De wethouder ging voortvarend aan de slag: “Van grijs naar groen is ook voor Oostzaan belangrijk. Tegels houden in de zomer hitte vast en na een hevige regenbui loopt het water niet goed weg. Het is dus noodzaak om de openbare ruimte, maar ook de particuliere tuinen zoveel mogelijk te vergroenen. Wat we hier vanmiddag hebben gedaan is nog maar het begin. Ook langs de rest van de muur worden binnenkort tegels gewipt en groen geplant. Met het NK Tegelwippen willen we onze inwoners enthousiast maken om Oostzaan te vergroenen voor een klimaatbestendige toekomst. Houd ook vooral onze website www.oostzaan.nl/nktegelwippen en socials in de gaten voor de acties die we in de komende maanden organiseren.”

Prestigieuze wippers

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. 

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK Tegelwippen. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller. Het is een initiatief van creatief bureau Frank Lee i.s.m. collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het wordt gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman is ambassadeur van de campagne.