Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Oekraïne: wat doet de gemeente Oostzaan

De oorlog in Oekraïne heeft een grote impact. We leven mee met iedereen die hiermee te maken heeft. Gemeente Oostzaan vangt vluchtelingen uit Oekraïne op. Er is nog steeds behoefte aan geschikte locaties om mensen op te kunnen vangen. Momenteel worden er locaties gezocht om tijdelijke woningen te realiseren. Alle beschikbare plekken worden doorgegeven aan de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De Veiligheidsregio Z-W is samen met de gemeente verantwoordelijk voor een zo goed mogelijk en passende bezetting per opvanglocatie.

Op dit moment verblijven Oekraïense vluchtelingen in het Van der Valk hotel in Oostzaan. We hebben daar ruimte om maximaal 80 vluchtelingen op te vangen. Ook worden er nog een aantal vluchtelingen opgevangen door particulieren.

Vluchtelingen die aankomen bij de opvang locatie worden ontvangen door de medewerkers van het hotel. Samen met vrijwilligers en professionele organisaties zorgt de gemeente ervoor dat de mensen hier wegwijs worden. De mensen krijgen ondersteuning bij het kennismaken met de Nederlandse cultuur en bij het inschrijven bij de gemeente en een huisarts. Ze worden geholpen met het zoeken naar werk, het leren van de Nederlandse taal en het inschrijven van de kinderen op school. 

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Vluchtelingen die onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning of twv).

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen via onderstaand formulier een leefgeldregeling aanvragen:

https://formulieren.oostzaan.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfr=6167&GEM=655 

Als een vluchteling van 18 jaar of ouder gaat werken, wordt het leefgeld van het hele gezin stopgezet. Dit gebeurt ook als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. 

Wilt u een wijziging doorgeven omdat u gaat werken? Of omdat uw situatie is veranderd? U kunt dat doen via onderstaand formulier:

https://Formulieren.oostzaan.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfr=6197&GEM=655 

Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle informatie over het leefgeld.

Er is een regeling voor vluchtelingen uit Oekraïne die de kosten van hun medische zorg dekt. De zorgverlener kan de kosten declareren. Meer informatie kunt u vinden via deze link: zorgverzekering voor vluchtelingen.

GGD Zaanstreek-Waterland staat klaar voor de vluchtelingen met psychische problemen of trauma’s. Op de website van de GGD leest u wat zij doen en waar u terecht kunt met vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in onze regio.

Met de voorleesfunctie kunt u de teksten op de website van de GGD ook vertalen in het Oekraïens.

Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs. Ouders kunnen hun kind(eren) aanmelden bij een basisschool. Vanuit daar worden de kinderen aangemeld bij de Kernschool Zaanstad. Oudere kinderen kunnen aangemeld worden bij de ISK (VO).

De Kernschool is de Eerste Opvang Nieuwkomers in het basisonderwijs in Zaanstad. Alle kinderen in de leeftijd van 5 t/m 11 jaar die rechtstreeks vanuit het buitenland komen en nog geen Nederlands spreken, worden op de Kernschool geplaatst. De Kernschool is een stedelijke voorziening van de gemeente Zaanstad voor basisscholen van alle denominaties. Nieuwkomersscholen hebben extra voorzieningen om kinderen van vluchtelingen goed te helpen. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

De Internationale Schakelklas (ISK) Zaanstad bestaat sinds 1976. Het is een school voor nieuwkomers in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar die geen of onvoldoende Nederlands spreken. ISK Zaanstad is een voorziening voor de regio Zaanstreek (gemeente Zaanstad, Oostzaan en Wormerland).

Het aanbod aan hulp is overweldigend en geweldig geweest. Er zijn inmiddels voldoende spullen aangeboden. Mocht de gemeente spullen voor de Oekraïense vluchtelingen nodig hebben, dan zullen we dat gericht vragen via Facebook. De gevraagde spullen worden dan ook meteen verdeeld.

Vluchtelingenwerk is daarnaast een landelijk initiatief gestart waar vraag en aanbod van zowel spullen als opvang op elkaar afgestemd worden.

Geld geven kan bijvoorbeeld via Giro555, aan de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.

Er zijn meerdere websites die informatie geven voor vluchtelingen en asielzoekers in het Oekraïens of Engels.

  • Vluchtelingen uit Oekraïne die momenteel in Nederland zijn, kunnen informatie vinden over hun verblijf op het platform RefugeeHelp. Deze website, speciaal voor Oekraïense vluchtelingen kan worden ingesteld op Oekraïens, Russisch, Engels of Nederlands.
  • Er is ook een WhatsApp hulplijn van het Rode Kruis +31 6 48 15 80 53. Daarnaast kunnen ze met praktische vragen terecht bij de Rode Kruis Informatielijn. Ze kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de eigen taal.
  • Op de website van UNHCR voor asielzoekers en vluchtelingen in Nederland vindt u links met informatie over uiteenlopende onderwerpen. Deze website is in het Engels.
  • Informatie over zorgverzekering voor vluchtelingen. Op deze pagina leest u hoe de zorg voor Oekraïners in Nederland is geregeld. Let op: deze informatie is sterk aan verandering onderhevig. Houd deze website in de gaten voor wijzigingen. Heeft u een vraag over de vergoeding van zorg of de zorgverzekering en staat uw vraag er niet tussen? Bel dan gratis met de Zorgverzekeringslijn op 0800 646 4644 of vanuit het buitenland +31 88 9009 660.

Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen. De situatie in Oost-Europa roept vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit. Op de website van de Rijksoverheid vindt u hierover meer informatie.

Heeft u vragen of wilt u ondersteuning neem dan contact met ons op via registratie.wormer1@over-gemeenten.nl