Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Veelgestelde vragen over wegvangen muskuseenden

Gepubliceerd:
Deze week is een gespecialiseerd bedrijf begonnen met het wegvangen van de muskuseenden in de gemeente. Omdat er teveel eenden in het dorp zijn, wordt samen met Stichting Ducktopia bepaald welke eenden kunnen blijven en welke ergens anders zullen worden geplaatst. De gemeente krijgt hier verschillende vragen over. Daarom vindt u hier een antwoord op de meestgestelde vragen.
Waarom moeten de eenden weggevangen worden?

Er zijn momenteel veel te veel muskuseenden aanwezig in Oostzaan. Dorpsbewoners ondervinden overlast van o.a. stank, uitwerpselen, agressief gedrag, ongedierte en er is verkeershinder. Ook zijn teveel eenden niet goed voor de gezondheid van de eendenpopulatie. 

Maar het zijn toch hartstikke schattige aandoenlijk eenden?

Wij begrijpen dat sommige mensen de eenden graag zien. De gemeente krijgt echter ook vele klachten over de eenden en op dit moment zijn het er echt veel te veel. De eenden veroorzaken overlast, vertonen agressief gedrag, zorgen voor uitwerpselen en verkeersproblemen in het dorp. 

Wat gaat het bedrijf doen?

In eerste instantie is een forse reductie van het aantal eenden noodzakelijk. Dat vindt plaats door middel van vangacties waarbij een gespecialiseerd bedrijf op verschillende locaties op een diervriendelijke manier de eenden vangt. De vanglocaties zijn bepaald op basis van overlast en in samenspraak met de Stichting Ducktopia. Na het afronden van de vangacties wordt samen met het bedrijf bekeken hoe de eendenpopulatie de komende twee jaar beheersbaar kan worden gehouden.

Waar gaan de eenden heen?

De eenden worden vervoerd naar een erkend pluimveehandelaar. Daar zullen de eenden opgevangen worden, verzorgd en van daaruit worden de eenden herplaatst bij particulieren, bedrijven of instellingen. Het pluimveebedrijf verstrekt hierbij advies over leefwijze, voer, gedrag, benodigd leefoppervlak etc. en bepaalt of de nieuwe woonplek geschikt is voor de muskuseenden. In opdracht van de gemeente worden de eenden niet gedood. 
 

De weggevangen eenden in hun nieuwe onderkomen
De eerste groep weggevangen eenden is goed aangekomen op hun tijdelijke opvanglocatie
Hoeveel eenden moeten er weg? / Hoeveel eenden blijven er over?

De inschatting is dat er ruim 100 muskuseenden aanwezig zijn in het dorp. Afgesproken is dat we eerst een aantal vangacties gaan uitvoeren om te kijken of het lukt dit aantal te reduceren. We monitoren samen met de Stichting Ducktopia en het bedrijf wat erover blijft en of dit een beheersbaar aantal is. Exacte getallen over wat er overblijft is op dit moment daarom niet met zekerheid te zeggen. 

Hoe zit het met de nieuwe locatie voor de eendenopvang?

De gemeente heeft met Stichting Ducktopia regelmatig en constructief overleg. Daarbij is het duidelijk geworden welke stappen er nodig zijn om de plannen verder te brengen. Zoals bij elk initiatief ligt daarbij de bal bij de initiatiefnemer zelf.

Waarom is de oude opvanglocatie ook alweer gesloten? Was dat geen oplossing? 

De oude opvanglocatie is bestemd om te herontwikkelen tot waterpark. Dat stond al geruime tijd op de planning. De locatie was daarom slechts beperkt beschikbaar voor de opvang van eenden. Daarnaast is de sluiting vervroegd vanwege een overvloed van klachten over stank, ongedierte, etc. op de betreffende locatie.