Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Gooi geen textiel bij restafval

Gepubliceerd:
Textielcontainer Sympany wordt geleegd in vrachtwagen
Sympany en Gemeente Oostzaan roepen op om in 2024 geen textiel meer in het restafval te gooien.

In 2023 is in Oostzaan veel textiel via de textielcontainers opgehaald (50.000 kilo). Tegelijkertijd werd ongeveer eenzelfde hoeveelheid textiel onnodig weggegooid.

Wij kijken tevreden terug op de resultaten van de textielinzameling. Al dit textiel kan worden hergebruikt of gerecycled en verdwijnt niet in de verbrandingsoven.

Charles Graft, directeur van stichting Sympany: “Er is veel ingezameld in Oostzaan en daar bedanken we de inwoners voor. Voor 2024 roepen we de inwoners op geen enkel stuk textiel meer bij het restafval te gooien maar in de textielcontainer te doen.”

Koploper

Nederland is een van de koplopers in Europa als het gaat om textielinzameling. We zamelen bijna de helft van al het textiel in. Helaas wordt de andere helft weggegooid en dat is onnodig. Veel waardevolle grondstoffen gaan verloren omdat ze worden verbrand. Sympany benadrukt dat ook kapot of versleten textiel gewoon in de container gegooid kan worden. Ook tassen, schoenen en zelfs knuffels zijn welkom!

Grote milieu impact

Met de inzameling van textiel bespaarde Oostzaan maar liefst 535.000 kilo CO2 en 34.000.000 liter water. Dit zijn enorme getallen. Om u een idee te geven: het gaat om meer dan 680 grote tankwagens met water, een file van maar liefst 17 kilometer. Dit laat zien hoeveel water er nodig is om al dat textiel te produceren en hoe belangrijk het is om die grondstoffen niet bij het restafval te gooien.

Verspilling

Textiel is een grote milieu belaster. Als textiel verkeerd wordt weggegooid, verspillen we veel grondstoffen. Dit is makkelijk te voorkomen door al je textiel in de container te doen. Dat is het beste voor onze aarde en dus voor onszelf.