Een mantelzorger zorgt voor een familielid, vriend of buur. Het kan zijn dat het geven van deze zorg te zwaar wordt. De
Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD) kan helpen bij (tijdelijke) ondersteuning.
Een mantelzorger zorgt voor een familielid, vriend of buur. Hier kan veel tijd en energie in gaan zitten. Wordt de zorg te zwaar? Als mantelzorger kunt u dan (tijdelijk) ondersteuning krijgen. De consulent van SMD bespreekt en onderzoekt wat mogelijk is. Wat kunt u zelf doen? Waar kunnen mensen uit uw omgeving u bij helpen?
Komt uit het onderzoek naar voren dat u het probleem niet kunt oplossen met mensen in uw omgeving of algemene voorzieningen? Dan kunt u bij de gemeente een maatwerkvoorziening aanvragen. Dit is bijvoorbeeld hulp in de huishouding, kortdurend verblijf of een dagbesteding voor de mantelzorgontvanger.
De gemeente beslist welke voorziening u krijgt. Wel mag u een persoonlijk plan inleveren. U geeft daarin aan welke hulp u nodig denkt te hebben.
Zo meldt u uw hulpvraag bij de SMD:
- Neem contact op met de SMD. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen.
- De SMD maakt met u een afspraak voor een gesprek. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner.
- Tijdens het gesprek bespreekt u uw hulpvraag. U bespreekt de volgende zaken:
- Wat kunt u nog zelf?
- Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
- Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
- Na het gesprek krijgt u een plan van aanpak.
- Staat in het plan dat u een maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget te ontvangen.
De gemeente kan om een eigen bijdrage vragen. Lees meer over de eigen bijdrage op de website van het CAK.
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw melding. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Ga dan in beroep bij de rechtbank.
Buitenhuis Wijdewormer
Het Buitenhuis biedt een nieuw concept in de regio Zaanstreek-Waterland. Eigentijdse respijtzorg die zich onderscheidt door de combinatie van hospitality en zorg.
Het Buitenhuis is altijd open. Dit betekent dat, naast 24-uurs logeeropvang, ook op andere tijden verzorgd verblijf kan worden geboden. Hiermee onderscheidt Het Buitenhuis zich van de reguliere dagopvang. Een verblijf kan vooraf worden geboekt. In overleg is verblijf op korte termijn, zoals dezelfde of volgende dag, mogelijk.
Het Buitenhuis biedt:
- Arrangementen per dagdeel (coffee&care)
- Dagbesteding (met o.a. activiteiten gericht op het buitenleven zoals werken in de kas en tuinonderhoud en creatieve activiteiten)
- Logeerarrangementen
- Gepland kortdurend logeren (1 of 2 nachten)
- Gepland langdurig logeren (in geval van vakantie of medische behandeling mantelzorger) met een maximumduur van 3 weken
- Niet geplande logeeropvang (indien kamers beschikbaar zijn)
Wist je dat één op de 5 jongeren (tot 24 jaar) voor een naaste zorgt? Soms kun je daardoor niet alle dingen doen die je zelf leuk of belangrijk vindt. Je bent echt niet de enige en je staat er niet alleen voor. Wat kun je doen als jonge mantelzorger? Bekijk bij de SMD wat tips en informatie: desmd.nl/artikel/jonge-mantelzorgers-2/