Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Stijn Nijssen legt eerste steen Molenbuurt

Gepubliceerd:
Vandaag, donderdag 12 juni, legt wethouder Stijn Nijssen de eerste steen in het wegdek op de hoek van de Wakerstraat en De Windjager. Deze symbolische eerste steen luidt de laatste fase in van de realisatie van project Molenbuurt in Oostzaan.

De Molenbuurt is rond 1980 gebouwd als woonerf en dankt zijn naam aan drie watermolens: de Waker, de Slaper en de Dromer. Deze molens hielden tot begin vorige eeuw de polder Oostzaan droog. Bij de bouw van de Molenbuurt zijn drie straten vernoemd naar deze molens en na 45 jaar waren deze straten toe aan groot onderhoud.

Elektriciteit, riolering, glasvezel

Netbeheerder Liander heeft in 2023 alle elektriciteitskabels in de Molenbuurt vervangen door nieuwe kabels met meer capaciteit. Na deze klus is aannemer Sturm in 2024 aan de slag gegaan met het vervangen van de riolering. In de tussentijd heeft de firma Glaspoort glasvezel aangebracht en in april 2025 is Vest Infra begonnen met de ophoging en herinrichting van de openbare ruimte.

Herinrichting samen met bewoners

In 2024 kregen bewoners een uitnodiging om mee te denken over de herinrichting van de openbare ruimte. Op dit moment voert aannemer Vest Infra het ontwerp uit. Gedurende het hele project hebben wij bewoners en belanghebbenden op de hoogte gehouden via brieven, e-mails en de bouwapp.

Met het leggen van deze symbolische eerste steen luiden we de laatste fase van de werkzaamheden in, die duren tot de zomer van 2026. Dan kunnen bewoners, na drie jaar overlast door geluid, trillingen en stof weer genieten van een frisse nieuwe wijk.

Meer informatie over dit project staat op onze website oostzaan.nl/project-molenbuurt.

Klimaat adaptief

Het afvoeren van hemelwater gaat in de Molenbuurt niet in eerste instantie naar het riool. Het wordt aan de oppervlakte gebufferd om langzaam de bodem in te zakken. De bodem houdt het vocht vast voor droge tijden. Dat houdt hittestress tegen en het hoeft niet onnodig te worden afgevoerd naar het riool.

Hiervoor hebben we grasbetontegels in de parkeervakken gelegd. Het water kan daar de grond in via de open ruimte. Die open ruimte wordt ingezaaid met gras, kruiden en klaver.

Op de rijbaan loopt het water via een holle ruimte en een straatlaag van korrels als buffer de grond in. Als deze buffer bij heftige regen te vol raakt, loopt het via speciale overstortputten alsnog in het regenwaterriool.

Bij hevige regenval wordt het water in het midden van de weg verzameld. Via een vlakke goot in het midden van de weg zakt het water eerst de bodem in via speciale kolken en open fundatie. Wanneer de ondergrond in de buffer verzadigd is loopt het water via een standpijp in de overstortputten. Het water wordt dan alsnog versneld afgevoerd naar het oppervlakte water en zo blijft de wateroverlast op de straat laag.

In de wijk komen zoveel mogelijk plantvakken. Elke druppel die in het plantvak valt hoeft niet te worden afgevoerd en dat geeft weer vocht en koelte af in drogere en warmere periodes.

Er worden meer en kwalitatief betere bomen geplant dan die er stonden. De schaduwwerking verlaagt de hittestress en de bomen dragen bij aan meer biodiversiteit.