De vernieuwde route is uitgebreid met meerdere culturele en historische locaties en daarmee ook met nieuwe verhalen die de rijke geschiedenis van Oostzaan vertellen. De route biedt inwoners en bezoekers de kans om het dorp op een veelzijdige manier te beleven: wandelend, fietsend, lezend én luisterend. De volledige route is digitaal beschikbaar via inoostzaan.nl en daarnaast ook offline te volgen via de gratis routekaart van Oostzaan, verkrijgbaar in De KunstGreep. Langs de route zijn bij vijftien locaties ANWB-monumentenbordjes geplaatst. Deze bordjes bevatten een QR-code die direct leidt naar achtergrondinformatie over het betreffende monument of kunstwerk. De verhalen zijn bovendien professioneel ingesproken door een stemacteur, waardoor het erfgoed van Oostzaan ook hoorbaar tot leven komt.
Historie verbonden met het heden
Wethouder Martin Wörsdörfer sprak tijdens de lancering zijn waardering uit:
"Met deze vernieuwde route bieden we een laagdrempelige manier om kennis te maken met de geschiedenis van Oostzaan. Een mooie selectie van verhalen, plekken en objecten maakt zichtbaar én hoorbaar wat onze omgeving bijzonder maakt. Zo geven we zowel bewoners als bezoekers de kans om net even anders naar Oostzaan te kijken."
De route is ook fysiek zichtbaar gemaakt in het dorp. Op het plein voor de Grote Kerk is een groot routebord geplaatst met daarop een overzicht van de wandel- en fietsroutes, culturele en historische objecten, horeca en toeristisch-recreatieve activiteiten zoals bootverhuur, een duiklocatie en windsurfplek.
Waardering voor samenwerking
De totstandkoming van de vernieuwde route is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Oostzaan, Stichting Dorpshuis de Greep, Bureau Toerisme Laag Holland, en diverse beheerders en eigenaren van monumenten en kunstwerken. Zij leverden waardevolle inhoudelijke bijdragen aan de teksten en stelden in sommige gevallen zelfs hun voortuin of gevel beschikbaar voor de plaatsing van de monumentenbordjes.
De kaart van Oostzaan met daarop de Cultureel-Historische Route is gratis te verkrijgen in de KunstGreep. De digitale routekaart is te vinden op de website van inoostzaan.nl.

Voor het Weeshuis, kijkend naar het Polderhuis
Foto Pascal Fielmich