De Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom van uw woning en het maximale bedrag dat u bij de bank kunt lenen. U neemt hiervoor contact op met de gemeente.
U bent een starter als u voor het eerst een woning wilt kopen. Als starter kan de koopsom van uw woning hoger zijn dan het maximale bedrag dat u bij de bank kunt lenen. U kunt dan geld lenen naast uw hypotheek. Zo vangt u het verschil op tussen uw maximale hypotheekbedrag en de koopsom.
Voor de Starterslening staat de rente 15 jaar vast. De eerste 3 jaar betaalt u geen rente en aflossing.
Zo vraagt u een Starterslening aan:
- Neem contact op met de gemeente. De gemeente kijkt of u voldoet aan de voorwaarden.
- Na akkoord van de gemeente vraagt u de Starterlening aan bij Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Het SVn verstrekt de Starterslening namens de gemeente.
De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een Starterslening zijn:
- Het is uw eerste koopwoning.
- Uw inkomen blijft onder een door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) bepaalde inkomensgrens.
- Uw hypotheek valt onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).
- U moet minimaal 1 jaar woonachtig zijn in de gemeente Oostzaan.
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken. Daarmee laat u de gemeente weten waarom u het niet eens bent met de beslissing. Doe dat binnen 6 weken. De gemeente kijkt dan nog een keer naar uw aanvraag en neemt opnieuw een beslissing.
Bent u het daarna nog steeds niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’.