Vanaf mei 2025 vangen we vier alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers) op in het voormalige kantoorpand van de WOV aan de Jacob Corneliszstraat. WOV heeft dit pand laten verbouwen tot twee appartementen met elk twee slaapkamers.
De gemeenten van de regio Zaanstreek-Waterland hebben samen afspraken gemaakt over de opvang en huisvesting van asielzoekers, statushouders, AMV’ers en Oekraïense vluchtelingen. Een van die afspraken is dat de gemeente Oostzaan, samen met Landsmeer, Edam-Volendam en Wormerland verantwoordelijk is voor de opvang van zestig AMV’ers. De gemeente Oostzaan spant zich in om de opvang van twaalf tot veertien AMV’ers mogelijk te maken. Voor vier jonge vluchtelingen heeft Oostzaan nu huisvesting gevonden in het oude kantoorpand van WOV.
Wat zijn AMV’ers?
AMV’ers zijn Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen. Dit zijn minderjarigen, die alleen naar Nederland gekomen zijn. De AMV’ers die in Oostzaan worden gehuisvest, zijn in het bezit van een verblijfsvergunning en mogen dus in Nederland blijven. De jongeren die in een AMV-locatie wonen, zijn doorgaans tussen de vijftien en achttien jaar.
Huisvesting voor AMV’ers in Oostzaan
Samen met de gemeente zoekt Nidos, dat door de Nederlandse overheid aangewezen is om de voogdij uit te voeren voor AMV’ers, naar geschikte locaties. Het is belangrijk dat een locatie centraal gelegen is, goed bereikbaar is en dat elke jongere een eigen slaapkamer heeft. De eerste locatie die is aangewezen als geschikte AMV-locatie is het voormalig kantoorpand van WOV in de Jacob Corneliszstraat. WOV heeft dit pand laten verbouwen tot twee appartementen met elk twee slaapkamers. Hier worden vier AMV’ers gehuisvest. De verwachting is dat zij in mei zullen intrekken. De gemeente en Nidos zijn daarnaast op zoek naar andere locaties om AMV’ers te huisvesten. Tips voor andere geschikte locaties zijn welkom. In totaal wil de gemeente ongeveer twaalf tot veertien AMV’ers huisvesten.
Begeleiding
Zorgpartner Don’t Waste Quality (DWQ) begeleidt de jongeren bij school, werk, financiën, gezondheid en integratie in de gemeenschap. De begeleiders van DWQ zijn dagelijks een aantal uur aanwezig op de AMV-locatie. Zij zijn ook het aanspreekpunt voor de buurt.
Daarnaast is er een 24/7 bereikbaarheidsdienst voor eventuele extra ondersteuning.
Vragen of kennismaken? U bent van harte welkom voor een kop koffie op locatie
Als buurtbewoner of ondernemer heeft u misschien vragen over het reilen en zeilen op deze locaties. We hebben vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet.
Het kan zijn dat u nog andere vragen heeft of misschien heeft u als buur wel een leuk idee voor de jongeren. Don’t Waste Quality nodigt u dan ook van harte uit voor een kop koffie of thee op de locatie. U kunt hiervoor een afspraak via info@dontwastequality.nl of 085 124 4110. Ook als u interesse heeft om als vrijwilliger iets voor de jongeren te betekenen, hoort de organisatie dat graag.
Hopelijk kunnen we samen bijdragen aan een goede start voor deze jongeren in Oostzaan en ervoor zorgen dat zij zich snel thuis voelen.