Een horecabedrijf mag een aantal keer per jaar een festiviteit organiseren. U meldt de festiviteit bij de gemeente. Als u ook langer open wilt blijven, vraagt u ontheffing aan bij de gemeente.
U kunt in uw horecabedrijf een festiviteit organiseren, zoals een optreden van een band. Dit mag een paar keer per jaar. U mag dan meer geluid maken dan normaal is toegestaan.
De gemeente heeft openings- en sluitingstijden vastgelegd voor horecagelegenheden. Wilt u een keer langer open blijven met een festiviteit? Dan kunt u een ontheffing hiervoor aanvragen.
Zo meldt u een incidentele festiviteit en vraagt u ontheffing aan voor de openingstijden:
De melding incidentele festiviteit kunt u maximaal 12 keer per jaar indienen. De festiviteit dient te blijven voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Het geluidsniveau wat wordt veroorzaakt door de festiviteit mag niet meer dan 80 dB(A) bedragen (gemeten op de gevel van geluidgevoelige gebouwen op een hoogte van 1,5 meter),
- De festiviteit dient om uiterlijk 02:00 uur beëindigd te zijn,
- De geluidsnorm geldt voor het bebouwde gedeelte van het horecabedrijf en niet voor de buitenruimte,
- Bij het ten gehore brengen van muziekgeluid blijven ramen en deuren gesloten.
Voor het verkrijgen van een ontheffing op de sluitingstijden van een horecabedrijf dient u te kunnen beargumenteren waarom de burgemeester de ontheffing zou moeten afgeven.
De melding incidentele festiviteit dient u minimaal 2 weken voor aanvang bij de gemeente in te dienen.
Bij een ontheffing sluitingstijden beslist de gemeente binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal met 6 weken verlengen
Het tarief ter zake het in behandeling nemen van een aanvraag voor het verkrijgen van een vergunning ingevolge de Algemene plaatselijke verordening met betrekking tot sluitingsduur inrichtingen bedraagt:
- € 20,85 voor één keer
- € 55,55 indien de ontheffing voor twee of meer keren geldt binnen één jaar.
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.