Bij alweer het derde bezoek in de reeks gaan we op bezoek bij Michiel Leeser van ‘Valerius Boutique Hotel’, een duurzaam hotel in het centrum van Wormer. Het hotel heeft acht kamers met plek voor 29 gasten. De gasten kunnen naast een overnachting ook gebruik maken van de binnen- en buitenruimtes om te ontbijten, lunchen, dineren en borrelen. Daarnaast verhuurt het hotel o.a. fietsen en SUP boards.
Toegepaste duurzame maatregelen in het hotel
Het hotel heeft vloerverwarming die is aangesloten op de hybride warmtepomp. Deze wordt gebruikt om de kamers op een basistemperatuur te verwarmen. ‘De vloerverwarming geeft ook een stukje extra comfort, namelijk warme voeten voor de gasten’. Wanneer gasten het nog warmer willen, kunnen zij het klimaat in hun kamer zelf aanpassen. Daarnaast zijn er drie warmtepompboilers die extra warmte kunnen leveren.
Het is een bewuste keuze dat de ramen niet open kunnen. Hierdoor kan er geen warmte of kou ontsnappen als je de verwarming of airco aanzet. Er is wel goede ventilatie in de kamers dus er komt continue verse lucht binnen. Dit loopt via een warmte-terugwin unit. ‘Er staat een kaartje op de kamers waarop we dit duidelijk uitleggen en ook waarom we het doen’.
Qua voeding en dranken probeert Michiel zoveel mogelijk lokaal, fair trade en biologisch in te kopen. Verder scheidt hij het afval, zijn de glazen van gerecycled glas en de shampoo’s worden geleverd in grootverpakkingen van gerecycled plastic. Daarnaast schakelt alle ledverlichting na een kwartier automatisch uit en gaat de airco op stand-by. Aankomend voorjaar wil Michiel zonnepanelen laten installeren.
Milieu investeringsaftrek en cashback
Michiel heeft een fiscale regeling, de milieu investeringsaftrek (MIA), gebruikt voor de warmte terugwin unit. De ISDE regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) heeft hij gebruikt voor de duurzame warmtepomp.
Besluitproces toepassen duurzame maatregelen
Toen hij het pand ging ombouwen tot hotel besloot Michiel om direct te verduurzamen. ‘Als u iets nieuws neerzet zou het wel heel erg zonde zijn als u dat niet met moderne technieken en duurzame materialen en apparaten inricht’. Zo is de kruipruimte helemaal volgespoten met schuimbeton (isolerend beton) waardoor de isolatiewaarde vergelijkbaar is met nieuwbouw. ‘Als ik het doe, dan doe ik het meteen goed anders zou ik er waarschijnlijk achteraf spijt van hebben.
Naast dat Michiel het zelf belangrijk vindt om te verduurzamen is het marketingtechnisch ook slim omdat u het aan uw hotelgasten kan verkopen en dat kan een meerwaarde hebben.
Profijt van de toegepaste maatregelen
Het hotel is nog niet zo lang open en daarom heeft Michiel weinig referentiekaders van hoe het verbruik en de kosten eerst waren. Daarnaast is dat verbruik natuurlijk ook afhankelijk van de bezetting van de kamers maar hij gaat er wel vanuit dat de toegepaste maatregelen bijdragen. ‘Qua prijs kan ik alleen zeggen dat die misschien nog veel hoger was geweest als ik alleen een gasaansluiting had gehad’. Het geeft Michiel een goed gevoel en hij hoopt dat de gasten er ook een goed gevoel bij krijgen dat het hotel duurzaam is.
Gasten kunnen ook kiezen voor een dagelijkse schoonmaak van de kamer of een voucher van vijf euro die te besteden is in de horeca van het hotel. Op deze manier kiezen gasten bewuster voor een schoonmaak of niet.
Tips voor andere ondernemers
- Kijk naar uw bedrijfsproces en begin met de quick wins. Waar kunt u makkelijk aanpassingen doen en voer dat stap voor stap door.
- Als u zonnepanelen kwijt kan, dan zou ik dat zeker doen.
- En kijk ook naar het economische aspect. Heel veel duurzame maatregelen kunnen ook financieel voordeel opleveren. ‘Door inzichtelijk te maken hoeveel het oplevert als u iets doet, maakt u het tastbaar’.