Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Buitenlands rijbewijs omwisselen voor Nederlands rijbewijs

Uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs kan bij de gemeente waar u woont.

U hoeft niet altijd uw rijbewijs om te wisselen als u in Nederland wilt autorijden. Een rijbewijs uit een ander EU-land is in Nederland gewoon geldig. Hetzelfde geldt voor rijbewijzen uit Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Als u in Nederland gaat wonen, kunt u uw rijbewijs uit deze landen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, maar dit is niet verplicht. U kunt uw rijbewijs omwisselen bij de gemeente. Bij RDW vindt u meer informatie over het omwisselen.

Komt u uit het buitenland, maar niet uit een ander EU-land, of uit Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? Dan mag u in Nederland met het buitenlandse rijbewijs rondrijden als u hier maar kort bent. Bijvoorbeeld voor vakantie. Als u in Nederland gaat wonen, mag u de eerste 185 dagen rijden met uw buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben. Soms kunt u een Nederlands rijbewijs krijgen door uw buitenlandse rijbewijs in te leveren.

Kijk op de website van RDW of u uw buitenlandse rijbewijs kunt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Mag u uw buitenlandse rijbewijs niet omwisselen voor een Nederlands rijbewijs? Dan moet u examen doen voor een Nederlands rijbewijs.

Zo vraagt u een rijbewijs aan:

 • U maakt een afspraak bij de gemeente waar u woont.
 • U neemt in ieder geval mee:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen
  • uw geldige buitenlandse rijbewijs
  • eventueel andere documenten. Informeer hiervoor bij de gemeente
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Vanaf 26 mei 2018 staat op de achterkant van een nieuw rijbewijs een symbool: de letters ID met een sleutel. Het symbool geeft aan dat u in de toekomst met dit rijbewijs kunt inloggen op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen. Wilt u dit niet? Neem contact op met de RDW.

U mag uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs in de volgende situatie:

 • U staat ingeschreven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP), en
 • U heeft een geldige verblijfsvergunning. Of u woont in Nederland en u heeft de nationaliteit van een EU-land of van Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland, en
 • U heeft een rijbewijs dat u mag omwisselen.

Het omwisselen van een rijbewijs kost € 51,10 (tarief 2024).