
De omgevingsvisie Oostzaan is op 29 september 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. De visie gaat over de toekomst van onze gemeente. Hoe richten wij onze ruimtes in en hoe zorgen wij er voor dat dit onderling goed afgestemd is? De visie gaat over onze fysieke leefomgeving en zorgt voor de verbinding tussen alle verschillende thema’s die voor onze leefomgeving belangrijk zijn. We beschrijven waar we nu staan, wat we willen bereiken en hoe.
De Omgevingsvisie Oostzaan bestaat uit een aantal onderdelen. In hoofdstuk 2 worden de identiteit en kernwaarden beschreven. In hoofdstuk 3 worden de hoofdthema’s uitgewerkt die voor de hele gemeente gelden. Per thema wordt verwoord wat er speelt en wordt de visie beschreven. De visie is in hoofdstuk 4 uitgewerkt per deelgebied. Tot slot gaat hoofdstuk 5 in op de uitvoering.
Samen met de inwoners hebben we een goed beeld kunnen vormen wat de identiteit en kernwaarden van Oostzaan zijn, en ook wat de gewenste ontwikkelingsrichting is. De belangrijkste ‘kernbegrippen’ waar we trots op zijn en waar we aan willen werken, zijn ’natuur, recreatie en rust, ‘kleinschalig en dorps’, ‘voorzieningen’ en ‘wonen’. Deze staan in hoofdstuk 2.
Thema’s
In hoofdstuk 3 zijn de belangrijkste thema’s samengevat en zijn verwijzingen opgenomen naar de bijbehorende beleidsstukken met meer diepgaande informatie en achtergronden. De thema’s zijn:
- Wonen: belangrijk is het bouwen van minimaal 30 nieuwbouwwoningen per jaar gemiddeld tot 2030;
- Landelijk gebied, natuurgebieden en groen: belangrijk is het behoud en de verdere versterking van het waardevolle veenweidegebied;
- Recreatie en toerisme: belangrijk is dat gevolg wordt gegeven aan het Ambitiedocument Twiske, dat de balans tussen kleinschalige recreatie & toerisme en wonen behouden blijft en dat recreatieve wandel- en fietsroutes worden verbeterd;
- Ruimtelijke kwaliteit: het cultuurhistorische karakter en de ruimtelijke kwaliteit van Oostzaan moeten behouden blijven;
- Bereikbaarheid en (verkeers)veiligheid: belangrijk zijn een goede bereikbaarheid en het verder verbeteren van de verkeersveiligheid en een verdere vergroening van het mobiliteitssysteem;
- Energie en duurzaamheid: belangrijk zijn de energietransitie en de RES, de Transitievisie Warmte, de Wijkuitvoeringsplannen en klimaatadaptatie;
- Voorzieningen: het op peil houden, uitbreiden (van o.a. horecavoorzieningen) en de bereikbaarheid van voorzieningen zijn van belang voor het behoud van een goed woon- en leefklimaat;
- Sociaal domein: Oostzaan zet in op vier speerpunten: gezonde leefstijl, mentale gezondheid, gezond ouder worden en gezonde leefomgeving;
- Maatschappelijke participatie en samenleving: er is in Oostzaan een samenhangend en breed activiteiten- en voorzieningenaanbod in onderwijs, sport en cultuur;
- Ruimtelijke kwaliteit: een goede ruimtelijke kwaliteit is belangrijk, omdat dit een basisvoorwaarde is voor een goed woon- leef- en ondernemersklimaat.
Op de visiekaart kunt zien wat het hoofddoel voor een locatie is. U kunt vervolgens in Hoofdstuk 4 lezen wat er op die plek speelt, wat we willen bereiken en hoe we dat willen bereiken. De visiekaart vindt u onder het kopje "Wat staat er in de visie".
De deelgebieden (het veenweidegebied, het recreatiegebied, het natuurgebied, het stedelijk gebied enzovoort) hebben ieder haar eigen kwaliteiten, kansen, ambities en opgaven, die weer leiden tot verschillende ontwikkelingsmogelijkheden. Belangrijke zaken zijn bijvoorbeeld: het behoud en versterken van de veenweidegebieden (o.a. via het Masterplan Oostzanerveld), werken aan een veilige en gezonde leefomgeving, het behoud van een sterke centrumfunctie, goede werklocaties, het vergroten van de recreatieve aantrekkelijkheid en toegankelijkheid en het stimuleren van bewegen, het ambitiedocument Twiske-Waterland, het kwantitatief en kwalitatief inspelen op de woningbehoefte, het aantrekkelijke dorpslint, cultuurhistorie, de energietransitie, verkeersveiligheid en doorstroming.
Een omgevingsvisie is geen doel op zich. Die willen we graag samen werkelijkheid laten worden. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? In hoofdstuk 5 staat hoe wij omgaan met initiatieven. Met de spelregels en processtappen weet je als initiatiefnemer waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. We zijn blij met initiatieven die passen binnen de visie en stellen daarbij de volgende vragen:
- Is sprake van meerwaarde? Draagt uw initiatief bij aan de doelen en ambities in Hoofdstuk 3 (thema’s) en 4 (deelgebieden en locaties)?
- Is er voldoende draagvlak (ga in gesprek met je omgeving)?
- Is het initiatief uitvoerbaar (omgevingsaspecten, beleid andere overheden)?
De inzet van de gemeente is afhankelijk van het initiatief. De gemeente kan hierin prioriteiten stellen. Niet alles kan tegelijk.
De afweging vindt plaats door een stappenplan te doorlopen. We bepalen gezamenlijk of een idee goed is en tot uitvoering kan komen. De gemeente bewaakt de samenhang en hakt uiteindelijk de knoop door.
De Omgevingsvisie gaat niet uit van grote koerswijzigingen ten opzichte van de Structuurvisie Oostzaan. Tegelijk zijn er inmiddels wel nieuwe vragen, uitdagingen en kansen. De Omgevingsvisie bouwt daarom voort op de Structuurvisie Oostzaan 2025 en voegt er ook nieuwe accenten en inzichten aan toe.
De belangrijkste nieuwe accenten zijn:
- De Omgevingsvisie is veelomvattender dan de structuurvisie, in lijn met de bredere en meer integrale doelstellingen van de Omgevingswet.
- In de Omgevingsvisie is meer recent vastgesteld ruimtelijk beleid geïntegreerd.
- De Omgevingsvisie legt meer nadruk op sociale opgaven.
- De Omgevingsvisie redeneert, meer dan de Structuurvisie, vanuit een hoger schaalniveau. Grote opgaven zoals woningbouw, energie en mobiliteit worden gezamenlijk opgepakt en versneld binnen de Metropoolregio Amsterdam en met Rijk en de provincie.
- Klimaatbestendigheid en de energietransitie hebben een plek gekregen in de Omgevingsvisie.
Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via e-mail of bel 0756512100