Het klimaat verandert. Ook in Oostzaan wordt het steeds natter en warmer. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. We kunnen ons met z’n allen beter voorbereiden op zomerse hitte en enorme hoosbuien.
Klimaatadaptatie is het proces waarbij de samenleving zich aanpast aan het actuele of verwachte klimaat en de gevolgen daarvan. Zo kunnen we met zijn allen de schade die samen kan gaan met klimaatverandering verminderen en gebruik maken van de kansen die de klimaatverandering biedt.
De stijging van de gemiddelde temperatuur brengt extremer weer met zich mee: natter, droger en heter. Het resultaat: wateroverlast bij regen, hittestress, stijging van het water (natte voeten), droogte en bodemdaling.
Is mijn tuin klaar voor de toekomst?
Wist u dat het ‘s zomers in betegelde achtertuinen en op het balkon in de schaduw meer dan 5 graden warmer is dan in de weilanden? Slim gebruik van groen en water helpt om uw tuin en huis te verkoelen en om overtollig regenwater na extreme buien af te voeren voordat het een te groot probleem wordt.
Maak uw tuin klaar voor de toekomst met de volgende tips:
Tegel eruit, groen erin

Muren en tegels houden warmte vast. Bovendien leidt bestrating ertoe dat bij zware regenbuien het water niet in de grond kan wegzakken en te snel afstroomt naar het riool. Het riool kan dan het extra water niet aan en zo ontstaan er vele plassen. Haal wat tegels weg voor vaste planten of een moestuin, zodat het water geleidelijk de grond inzakt. Met planten of een schaduwgevend boompje heeft u een koelere omgeving en houdt u droge voeten.
Kies in plaats van tegels voor grind, cacaodoppen, houtsnippers of een vlonder

Bij deze ondergrond kan het regenwater ook geleidelijk de grond inzakken.
Vang regenwater op met een regenton of opslagtank

Regenwater opvangen voor hergebruik kan gemakkelijk met een regenton of een opslagtank. Het verzamelde regenwater kunt u vervolgens gebruiken om planten in de tuin water te geven. Met de opvang van regenwater belast u het riool minder en bespaart u ook nog eens drinkwater.
Creëer een geveltuin of groene gevel

Maak uw huis en de straat groener. Verwijder een rijtje stoeptegels, vervang wat grond door aarde en zet er planten in. Begroeiing van de gevel (bijvoorbeeld door klimplanten) houdt het huis in de zomer ook wat koeler omdat de stenen minder warmte kunnen opnemen. Een geveltuin zuivert de lucht en trekt ook weer vlinders en insecten aan. Regenwater van de gevel loopt bovendien makkelijk de grond in.
Doe mee aan het NK tegelwippen!
Van 30 maart tot 30 september 2021 speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. U dus ook! Hoe? Geef uw gewipte tegels op via dit formulier en ze worden bij uw gemeente opgeteld.