U kunt een urgentieverklaring aanvragen als u dringend op zoek bent naar een sociale huurwoning. Deze verklaring is bedoeld voor noodgevallen.
Met een urgentieverklaring kunt u sneller een nieuwe sociale huurwoning krijgen. Een urgentieverklaring is alleen voor noodgevallen. Bijvoorbeeld als u door een brand op zoek bent naar een nieuwe woning. Of als u net bent gescheiden en de woonlasten voor u en uw kinderen niet meer kunt betalen.
- Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in Oostzaan, kunt u een aanvraag doen bij het Sociaal Medisch Team van de gemeente Zaanstad via telefoonnummer 14075.
- Op de website van de gemeente Zaanstad vindt u de benodigde informatie voor het aanvragen van een urgentieverklaring. Ga naar www.zaanstad.nl en typ in de zoekbalk het woord urgentie. U kunt ook op onderstaande link klikken.
- Na het indienen van de urgentieaanvraag wordt bekeken of deze volledig is en in behandeling wordt genomen.
- Bij de behandeling van de aanvraag wordt beoordeeld of er nog een gesprek met de maatschappelijk werkster of met de arts nodig is.
- Als de aanvraag volledig duidelijk is, wordt deze besproken in het Sociaal Medisch Team, waarna dit team namens het college van burgemeester en wethouders van Oostzaan een besluit neemt.
- Uiteraard bestaat hierna de mogelijkheid om tegen dit besluit bezwaar aan te tekenen bij burgemeester en wethouders van Oostzaan.
De voorwaarden om een urgentieverklaring aan te vragen zijn:
- U bent 18 jaar of ouder.
- U staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP).
- U bent Nederlander of u heeft een geldige verblijfstatus.
- U heeft geen gevangenisstraf, voorarrest, preventieve hechtenis of tbs.
- U staat ingeschreven als woningzoekende.
De kosten voor een aanvraag zijn (U betaalt het bedrag ongeacht een toewijzing of afwijzing):
Gemeente Oostzaan: € 64,20
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken. Daarmee laat u de gemeente weten waarom u het niet eens bent met de beslissing. Doe dat binnen 6 weken. De gemeente kijkt dan nog een keer naar uw aanvraag en neemt opnieuw een beslissing.
Bent u het daarna nog steeds niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’.