Oostzaan is een gemeente met een sterk en gezond ondernemingsklimaat. Veel bedrijven zijn gevestigd op de bedrijventerreinen Ambacht, Skoon of Bombraak.
In Oostzaan is een evenwichtig voorzieningenniveau in het centrum, met een goede mix van winkels, horeca en maatschappelijke voorzieningen. Het vormt een duurzame woon- en werkomgeving.
De komende maanden wordt deze pagina verder gevuld met economische informatie.
De gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad hebben de regionale detailhandelsvisie Zaanstreek-Waterland vastgesteld. In deze visie zijn de belangrijkste speerpunten voor de detailhandel geformuleerd waar de regio zich de komende vijf jaar op gaat focussen.
Aandacht voor grote en kleinere (dorps)kernen
Een compleet en fijnmazig winkelaanbod betekent dat de regio ook inzet op een goed niveau van voorzieningen binnen de grote kernen en de kleinere (dorps)kernen. Daarnaast staat het versterken van de twee centrumgebieden Zaandam en Purmerend op de agenda. Beide centrumgebieden verschillen in sfeer, zijn als zodanig geen concurrenten van elkaar maar vullen elkaar aan. Ook moet iedere inwoner op relatief kleine afstand een compleet voorzieningenaanbod kunnen vinden. Dit vraagt vanuit de regio om aandacht te blijven schenken aan de kwaliteit van winkelgebieden in de kleine kernen. Dit is ook van belang voor de maatschappelijke ontmoetingsfunctie die de winkelgebieden hier hebben. We zetten in op het zoveel samenvoegen en versterken van detailhandel in de winkelgebieden.
Verbinding met toerisme
Ten slotte richt de regio zich op het verbinden van toerisme aan detailhandel. De regio heeft toeristische iconen zoals de Zaanse Schans, de Dijk van Volendam en rustieke oudhollandse dorpen met veel groen en water. Het combineren van een bezoek aan de winkelgebieden met deze toeristische plekken zorgt voor een divers aanbod en een langer verblijf van toeristen in de regio.
Waarom een nieuwe visie?
Eind 2020 is de vijfjaarstermijn van het regionale detailhandelsbeleid van de Stadsregio Amsterdam geëindigd. De provincie Noord-Holland heeft gevraagd om een regionale detailhandelsvisie per deelregio op te stellen. Bovendien zijn in de afgelopen periode verschillende ontwikkelingen geweest die van invloed zijn op de detailhandel. De online bestellingen nemen toe, de gevolgen van de coronacrisis zorgen ervoor dat de centrumgebieden van de middelgrote gemeenten erg onder druk staan door de toename van leegstand en versobering van het aanbod. Daarnaast staat de regio voor een grote woningbouwopgave.
Bent u actief in Oekraïne of Rusland en financieel getroffen door de handelsbeperkingen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt de subsidie SIB Alternatieve markten Oekraïne en Rusland aan. Deze subsidie kunt u gebruiken als u op zoek wilt gaan naar een vervangende markt. Lees hier meer over op de website van de RVO.
Correctie uitnodigingsbrief ondernemers enquête
Onlangs hebben wij een uitnodigingsbrief verstuurd aan ondernemers in gemeente Oostzaan om deel te nemen aan de ondernemers enquête. Helaas is daarbij een foutje ingeslopen: in de brief staat per abuis de naam van de gemeente Wormerland in plaats van gemeente Oostzaan.
Wij begrijpen dat dit verwarrend kan zijn en bieden hiervoor onze excuses aan. Alle andere informatie in de brief, zoals de link naar de enquête, klopt wél en de uitnodiging is dan ook bedoeld voor ondernemers in gemeente Oostzaan.
Uw mening is voor ons van groot belang, en we hopen dat u ondanks deze vergissing alsnog wilt deelnemen aan de enquête. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via het e-mailadres onderaan dit bericht.
Bedankt voor uw begrip en medewerking!
In week 6 van 2025 is er vanuit de gemeente Wormerland een papieren uitnodigingsbrief gestuurd naar alle ondernemers in de gemeente. In deze brief is een qr-code te vinden die leidt naar de ondernemers enquête.
Waarom een ondernemers enquête?
Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid, voor leefbare binnensteden en voor welvaart. Daarom vinden wij het als gemeente belangrijk om te weten of wij op de goede weg zitten. Zijn er onderdelen van ons beleid die volgens de ondernemers beter kunnen? Met deze inzichten proberen wij bij te dragen aan een prettig en succesvol ondernemersklimaat in onze gemeente. De peiling is in eerste instantie bedoeld om in kaart te brengen wat de stand van zaken is. Een uitwerking in beleid komt pas in een volgend stadium aan bod.
Inhoud vragenlijst
Het onderzoek meet het ondernemersklimaat aan de hand van vier pijlers:
1. De dienstverlening van de gemeente aan ondernemers
2. Het imago van de gemeente
3. Communicatie en beleid van de gemeente
4. Verhouding gemeentelijke lasten
Doe mee vóór 16 maart!
Bent u ondernemer en wilt u deelnemen, dat kan deze link. De enquête is in te vullen tot 16 maart invullen. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt en vertrouwelijk behandeld.
Heeft u vragen?
Deze peiling wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova. Mocht u technische vragen hebben, neem dan contact op via MKB@lexnova.nl. Bij overige vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via gebiedsontwikkeling@over-gemeenten.nl