Deze keer gaan we in gesprek met duurzame ondernemer Marc Flens van Flens BV. Marc heeft de leiding over het familiebedrijf dat dit jaar 85 jaar bestaat. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop en de financiën. Het bedrijf maakt halffabricaten en eindproducten voor de interieurbouw, projectinrichting en meubelindustrie. Zowel voor renovatie- als nieuwbouwprojecten, tot de complete inrichting van hotelkamers en kantoren.
Energiezuinige lampen en machines
In de verduurzamingsplannen van Marc stond ledverlichting hoog op het prioriteitenlijstje. ‘Los van dat het behoorlijk wat bespaart, het geeft ook prettig licht en daar zijn we heel blij mee. We kiezen ook voor energiezuinigere machines wanneer die aan vervanging toe zijn. In de grote hal staat een aantal machines van bijna 30 jaar oud. Wij streven altijd naar technologische vooruitgang om bij te blijven of voorop te lopen. Inmiddels zijn er nieuwere machines met betere techniek die deze oude gaan vervangen en daarmee besparen we ook nog energie.’
Van het gas af
Momenteel wordt er beneden verbouwd en neemt Marc meteen de maatregelen om daar van het gas af te gaan met een warmtepomp. Samen met de pandeigenaar wordt momenteel gekeken naar alles waar nu nog met gas wordt verwarmd om een andere oplossing te zoeken. Het hele pand is al goed geïsoleerd en er worden elektrische auto’s gebruikt om naar klantafspraken te gaan.
Perslucht
Flens maakt gebruik van perslucht om motoren, machines en gereedschappen aan te drijven. In de bedrijfshal wordt regelmatig gecontroleerd op persluchtlekken en deze worden onmiddellijk gerepareerd. Een lek in het luchtcircuit kost veel geld doordat er energie ontsnapt. Het bedrijf maakt dankbaar gebruik van de tips en trucs van de brancheorganisatie om de lekken op te sporen.
Energiebesparingsplicht
In oktober is Flens bezocht in het kader van de energiebesparingsplicht. Marc vindt dat de EML lijsten dienen als extra check om er zeker van te zijn dat u niks over het hoofd ziet. Daarnaast vindt hij het goed dat de overheid deze opstelt om te zorgen dat ondernemers daadwerkelijk energiebesparende maatregelen treffen.
Luchtretoursystemen
In de bedrijfshal wordt veel lucht afgezogen om het overtollige stof af te voeren. Dit betekent dat er ook warme lucht wordt afgezogen. Flens heeft daarvoor al ruim 20 jaar een luchtretoursysteem waarmee die warme lucht weer schoon terugkomt in de ruimte.
Zonnepanelen
In een eerder interview spraken we VHC Jongens over onder andere zonnepanelen. Deze zonnepanelen van VHC liggen op het dak van Flens en hier wordt ook gebruik van gemaakt. ‘Het is prachtig dat VHC Jongens hierin heeft geïnvesteerd en ook het belang ziet om ons hierin te faciliteren’. Flens gebruikt ongeveer 40 procent van alle energie die wordt opgewekt, totaal zo’n 650.000 kilowatt per jaar, om de fabriek aan te drijven.
Energieopslag
Het verouderde elektriciteitsnetwerk is een groot probleem. Dat staat niet toe om energie terug te leveren naar het net en dat moet dus meteen gebruikt worden. De volgende stap is dus een manier te bedenken om de energie op te slaan. Het is lastig om daarin nu voorop te lopen omdat dit met enorme investeringen gepaard gaat. ‘Ik kan alleen maar de wens uitspreken dat energieopslag ook mogelijk wordt voor een bedrijf van onze omvang. ’
Circulariteit
Circulariteit speelt een grote rol binnen het bedrijf omdat weggooien van goede bruikbare materialen erg pijnlijk is. Om hierop in te spelen heeft Marc met een vaste klant afgesproken hier verandering in te brengen. Er zijn namelijk al veel initiatieven om afval uiteindelijk te bestempelen als grondstof. ‘Mooi gezegd, we oogsten de grondstof weer na alle jaren van gebruik’. Al het afval dat redelijkerwijs nog gebruikt kan worden, in de beginfase of na 10 jaar van gebruik, wordt verzameld en gaat terug naar de klant. Op die manier blijft de klant eigenaar van de materialen die er ingekocht worden. Die klant is vervolgens een systeem aan het ontwikkelen om dat intern in te nemen en extern weer aan te kunnen bieden voor hergebruik. ‘Mensen/klanten willen eigenaar blijven van de grondstof en daar gaan we ook steeds meer naartoe’.
Het moet nog blijken of dit een houdbaar principe is en of het iets oplevert. Tot een half jaar terug ging al het houtafval naar de biomassa. Nu is een extra container neergezet zodat berkenmultiplex en spaanplaat (a-hout) gescheiden wordt van de rest. De ‘rest’ wordt nog steeds voor biomassa gebruikt. Dat a-hout maakt ongeveer de helft uit van het afval waar dus een tweede leven aan wordt gegeven. ‘Ons doel is om uiteindelijk 100 procent van ons afval te hergebruiken als grondstof zodat daarvoor geen bomen meer gekapt worden. Los van alle energiebesparende maatregelen vind ik dit wel een heel mooi voorbeeld van wat straks normaal is’.
Besluitproces duurzame maatregelen
Het besluit om duurzame maatregelen uit te voeren heeft zowel te maken met de kosten als het mee willen gaan met de transitie zegt Marc. ‘We willen een bijdrage leveren aan de omgeving waarin we gevestigd zijn en daar het beste doen wat mogelijk is. We zijn zowel technisch als duurzaam vooruitstrevend. Zo geven de led-lampen prettig licht en het luchtretoursysteem geeft warmte en comfort. Dat is weer een stukje besparing dus het levert ook nog geld op’.
Voorloper duurzaamheid
‘Ik zal ons niet direct bestempelen als voorloper maar we zitten wel kort op de ontwikkelingen’. Marc geeft aan dat er aantal bedrijven vooruit gesprint is en dat zij in de groep daarachter zitten.
Regionaal opwek met andere bedrijven
Door de zonnepanelen die VHC bij Flens op het dak heeft gelegd wordt er in zekere zin al gezamenlijk opgewekt. Marc heeft ook nog een ander idee om gezamenlijk op te wekken. Zo ziet hij de Ambacht als een groep en die groep heeft een opbrengst en verbruik. Als we dat nou met elkaar koppelen, dus we wekken net zoveel op als we verbruiken, dan kunnen we dat met elkaar uitruilen. Zo zijn we samen C02 neutraal. Stel dat we nog een tekort van 100.000 kilowatt hebben. Dan kijken we wie er nog een stuk dak over heeft. Omdat niet iedereen de ruimte heeft om te investeren in zonnepanelen zouden we het kunnen vormgeven in een coöperatie. Uitruilen om gezamenlijk onafhankelijk te worden. Daarnaast moeten we nadenken over opslag van energie om het netwerk te ontlasten. De beschikbare techniek staat nog in de kinderschoenen, maar het kan een deel van de oplossing zijn.
Voorzitter bij CBO
Marc Flens is al 5 jaar voorzitter van de Contactgroep Bedrijven Oostzaan (CBO). Op deze manier probeert hij de belangen van alle ondernemers in Oostzaan te behartigen. Als er ontwikkelingen zijn die ondernemers aangaan, gaat CBO is gesprek met de betrokken partijen en instanties.
Tips voor andere ondernemers
Marc geeft ook nog een aantal tips mee voor ondernemers:
- Gebruik de kennis van de mensen om u heen zoals een vaste installateur, collega ondernemers of energieleverancier. ‘U komt het overal tegen maar u moet er wel voor openstaan. Dan komt u ook achter dingen die u zelf nooit zou hebben bedacht’.
- Word nu wakker. ‘Ik kan me ook niet voorstellen dat veel ondernemers er niet aan gedacht hebben. De prijs die we nu betalen is zoveel anders dat elke ondernemer daarmee is wakker geschud. Als u nog niet wakker bent, word dan nu wakker! Het loont nog sneller om nu te gaan veranderen’.
- Gebruik de energiebesparende maatregelen als hulpmiddel als u door de bomen het bos niet meer ziet. Let wel dat dit een verplichting is waar u aan moet voldoen boven een bepaald verbruik.