Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Drukkerij Van Wijk Oostzaan

Deze keer gaan we op bezoek bij duurzame ondernemer Ruben van Wijk die diverse duurzaamheidsmaatregelen heeft toegepast en daar ruim 10 jaar geleden mee is gestart. Ruben heeft een drukkerij en is met name gespecialiseerd in horecadrukwerk en drukwerk van hotelitems, van luggage labels, check-in formulieren, key cards, do not disturb door signs, roomservice cards, laundry forms, flip over frontsheets tot vlaggen en alles wat zich daartussen aan drukwerk bevindt. Drukkerij Vanwijk bestaat als sinds 1900 toen zijn overgrootvader begon in het centrum van Oostzaan.

Toegepaste duurzame maatregelen in het pand

Ruben is sinds de verhuizing in 2009 van het centrum van Oostzaan naar het nieuwe pand op Skoon bezig met het verduurzamen van het pand. Hij heeft sinds de verhuizing een warmtepomp, de hoogste isolatiewaardes van de ramen en het dak, vloerverwarming, led verlichting en twee elektrische bedrijfswagens. En bij de aanschaf van de eerstvolgende bedrijfsbus kiest hij ook voor elektrisch. Sinds 2020 liggen er 220 zonnepanelen op het dak. Zijn zonnepanelen wekken 100.000 kilowatt (1 megawatt) per jaar op. Zo wordt er jaarlijks 52.300 kg CO2 bespaard![1] Ruben verbruikt alle opgewekte stroom zelf.

De zonnepanelen in een oost-west opstelling geplaatst met een paar graden afwijking zodat ze het meeste rendement opleveren op de tijd dat het stroomverbruik begint en het hoogst is. ’Zo hoef ik het niet terug te leveren maar gebruik ik het allemaal zelf’ en ‘U bent het meest efficiënt bezig als u op basis van uw stroombehoefte uw aantal zonnepanelen afstelt’. In het geval van Ruben is dat dus vroeg in de ochtend als de mensen in de drukkerij starten. Een mooie bijkomstigheid is dat het dak van de drukkerij wit is gemaakt en de zonnepanelen van glas zijn. Dit zorgt ervoor dat de panelen aan de achterkant door de reflectie ook nog stroom binnenkrijgen.

Verder heeft Ruben in zijn pand ook een aantal ‘quick wins’ wat betreft het besparen van energie, zoals licht en beeldschermen die automatisch uitgaan en printers die op standby gaan.

[1] Berekend met de CO2 calculator van klimaatplein.com, waarbij grijze stroom als vergelijking is genomen.

Rvo subsidie en groenlening

Voor de zonnepanelen is de SDE++*) subsidie van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) gebruikt. Dat is een standaard subsidie per megawatt die u opwekt. Dit komt neer op 10-15 procent van het investeringsbedrag. Ruben geeft aan dat dat toch scheelt. Daarnaast heeft hij een groenlening aangevraagd bij de bank. Hierdoor gaat er nog eens een half procent van de hypotheek af. Banken moeten een x aantal procent van hun portefeuille vergroenen en daarom is het de moeite waard is om dit bij uw bank na te vragen.

*) Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Besluitproces duurzame maatregelen toepassen

’Het belangrijkste is dat we de wereld ietsje beter achterlaten dan we hem hebben gevonden’ en ’Zodra u produceert vervuilt u al, of dat nou afval, stroom of water is. Daar doet u niet zo veel aan, maar probeer het dan wel zo goed mogelijk te compenseren met andere duurzame energiebronnen’.

Toen Ruben 12 jaar geleden de warmtepomp liet installeren was de gasprijs enorm laag in vergelijking met nu en hij vindt het wel grappig om dat verschil nu te zien. Hij vertelt dat de warmtepomp een hele winter kapot is geweest en dat hij toen 7500 euro kwijt was aan gas, dat zou nu drie keer zoveel zijn.

Verduurzamen is niet perse een economische beslissing is geweest. ’Ik vond meer dat als ik dan toch nieuw ga bouwen en het al een grote puinhoop is, dan kunnen we net zo goed meteen m’n pand toekomstgericht maken’.

Dat u daarnaast slimme keuzes moet maken vindt Ruben niet meer dan logisch. Zeker met de huidige gasprijzen. Als back-up heeft Ruben wel nog een gasketel die kan bijspringen bij hele koude dagen. Dit gebeurt echter zelden.

Profijt van de toegepaste maatregelen

Ruben heeft een iso1401 milieucertificaat. Sommige bedrijven waar hij zaken mee doet vinden het ook echt belangrijk dat ze inkopen bij een (nagenoeg) energie neutrale partij. ‘U haalt er natuurlijk altijd wel wat voordeel uit omdat u het kan verwerken in uw marketingverhaal naar klanten’.

Tips voor andere ondernemers

Tot slot geeft Ruben een aantal tips voor ondernemers die ook willen verduurzamen.

Kijk eerst naar de quick wins. Waar zitten uw energieslurpers of welke kleine energiemaatregelen kan je nemen om energie te besparen. ‘Wij hadden lampen die 1000 watt per uur verbruikten, met ledlampen verbruiken we nu maar 50 watt per uur.’

Daarnaast is een elektrische auto ook een quick win. ’Als u thuis of op de zaak kan laden dan zou ik er niet over twijfelen om voor een elektrische auto te kiezen. U mag niet meer naar een benzine auto kijken vind ik. Daarmee haalt u ook meteen uw footprint naar beneden’.

Lees u ook goed in wat voor subsidies er beschikbaar zijn en schakel een goede adviseur in voordat je naar een installateur gaat. Op basis van dat advies kunt u dan diverse offertes opvragen bij verschillende partijen. ‘Schakel iemand in die echt naar uw specifieke situatie kijkt wat mogelijk is.’

Vraag aan mensen in de buurt die bijvoorbeeld al zonnepanelen hebben, bij welke partij zij dit hebben laten uitvoeren of waar ze advies hebben ingewonnen en hoe hun ervaring daarmee was.

‘Tot slot kan een warmtemeting heel relevant zijn om inzicht te krijgen waar uw pand warmte verliest!’ [1]

[1] U kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij de Zaanse Warmtescanners