Al bijna drie jaar ben ik wethouder in Oostzaan. Best bijzonder, want ik woon niet in het dorp, zelfs niet in de buurt. Voormalig wethouder Rosemarijn Dral kende ik van allerlei activiteiten binnen de VVD. Zij was voor de Oostzaanse VVD op zoek naar iemand voor de portefeuille Financiën. Dat leek me wel wat. Het leek me ontzettend interessant om te ervaren wat het betekent om wethouder te zijn. Bovendien was ik nieuwsgierig of ik met elders opgedane kennis een verschil kon maken in Oostzaan.
Politiek is vaak een kwestie van emotie, en dan duikt soms de (retorische) vraag op: kan een buitenpoorter eigenlijk wel wethouder zijn? Mijn antwoord daarop is volmondig: 'Ja!' En ik leg graag uit waarom.
Voor een politieke functie moet je allereerst nieuwsgierig zijn. Je moet willen weten waarom zaken gaan zoals ze gaan. Vragen durven stellen. Ervaringen spiegelen aan bestaande gebruiken. Juist iemand van buiten kan veel toevoegen. Die wandelt immers met de spreekwoordelijke spiegel naar binnen en laat iedereen daarin eens goed kijken. 'Waarom doen we dit eigenlijk zo?'
Politiek vraagt verder om observeren. Om naar buiten te gaan. Elke dinsdag vergadert het college en worden besluiten genomen. Vaak loop ik op maandag alvast naar de plekken waarover wij moeten beslissen. Om zelf te zien of die parkeerplek wel handig is. Of het logisch is dat een bezwaar tegen een speeltuin wordt afgewezen. Of het verkeer er écht veilig is.
Ook zonder wortels in Oostzaan kun je, door vragen te stellen en goed te luisteren, de Oostzaanse geschiedenis en identiteit laten meewegen in besluiten. Met een frisse blik, maar tegelijk goed geïnformeerd.
Overigens woon ik op Scheveningen en daar zijn ze net zo direct als hier in Oostzaan. Dus ben ik toch een beetje thuis.
Martin Wörsdörfer, wethouder
7 mei 2025