Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Minder afval (vangdoelstelling)

Huishoudelijk afval 

De afvalberg wordt helaas steeds groter. Om als gemeente te kunnen voldoen aan de landelijke eisen zullen bewoners van Oostzaan hun afval beter moeten gaan scheiden, en het liefst zorgen dat zij minder afval produceren. Er wordt op dit moment nog geen 50% van het afval gescheiden. De totale hoeveelheid restafval dat de verbrandingsoven in gaat is 237 kilo per inwoner per jaar. Volgens de landelijke eis zullen we 75% van ons afval moeten scheiden en mogen we maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar laten verbranden.
Daarom komen wij met een aantal nieuwe maatregelen.

Om de recyclemogelijkheden te verbeteren en de kosten zo laag mogelijk te houden, verzoeken wij u dringend om uw afval goed te scheiden.

Hieronder de wijzigingen voor uw huishouden op een rij:

Milieupas 

Na de zomer ontvangt elk huishouden in Oostzaan een eigen milieupas. Deze pas heeft u nodig als u afval naar de milieustraat wil brengen. De pas registreert elk bezoek aan de milieustraat en ook hoeveel afval er gebracht wordt.

Inzameling PMD (plastic- en metalen verpakkingen en drankkartons)

Op dit moment kunt u uw PMD om de week in een doorzichtige zak aanbieden. Dit is niet de meest ideale oplossing. We krijgen bijvoorbeeld regelmatig te horen dat mensen PMD nu niet scheiden omdat de losse zakken niet bewaard kunnen worden of dat dieren de zakken kapot maken.

Wij gaan ervoor zorgen dat u dit afval vanaf eind 2024 in een eigen PMD container (net als het restafval) kunt aanbieden. Wij vragen u om alleen PMD in deze container te gooien, zodat dit kan worden hergebruikt. Voor PMD ontvangt de gemeente een vergoeding, wat zorgt dat de kosten laag kunnen blijven. Indien er veel verkeerd afval in terecht komt kan de vracht worden afgekeurd en gaat deze alsnog naar de verbrandingsoven. Dit is slecht voor het milieu, het PMD kan niet worden hergebruikt en het kost meer geld, wat doorberekend wordt in de afvalstoffenheffing.  

Wijzigingen rond de Milieustraat Oostzaan 

De milieustraat is bedoeld voor grof huishoudelijk afval. Het is niet de bedoeling dat hier grote hoeveelheden bouw- en sloopafval worden weggegooid. Ook bedrijfsafval hoort niet op de milieustraat thuis. Daarom krijgen alle huishoudens in Oostzaan na de zomer een milieupas. Daarmee kunnen we voorkomen dat andere mensen gebruik maken van de milieustraat.

Vanaf 1 januari 2025 gaan wij bijhouden hoe vaak u naar de milieustraat komt en hoeveel er gebracht wordt. Als u vaker dan 10x per jaar langskomt met grotere hoeveelheden afval, of als u grote hoeveelheden bouw- of sloopafval brengt, zullen wij kosten in rekening brengen. Hiermee willen we misbruik en hogere kosten voorkomen. U kunt op de website van de gemeente vinden welke regels er gelden.

Op de milieustraat is het belangrijk dat het materiaal in de juiste container gegooid wordt. Volgt u hiervoor de aanwijzingen van de aanwezige medewerkers op.

Chippen van restafvalcontainers

Landelijke berekeningen tonen aan dat 1 restafvalcontainer (grijze container) per huishouden meer dan voldoende is. We zien de afgelopen jaren echter veel extra restafvalcontainers en ook lijken bedrijven hun afval via deze containers aan te leveren. Dit is niet de bedoeling. Daarom kunt u vanaf oktober 2024 per huishouden niet meer dan 1 container restafval per keer aanbieden. Om dit te kunnen hanteren zal een chip op uw huidige restafvalcontainer worden bevestigd.

Met de milieupas en het chippen van containers willen we inzamelgegevens bijhouden zodat we de afvalinzameling kunnen verbeteren. U ontvangt later nog een duidelijke uitleg over de milieupas, het chippen van de restafvalcontainer en uw nieuwe PMD container.

GFTe (groente, fruit, tuinafval en etensresten) in restafval

Er komt helaas nog veel GFTe terecht bij het restafval. Dit is zonde! Als u uw GFTe in uw GFTe container gooit kan het worden hergebruikt en hoeft het niet te worden verbrand. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een klein emmertje of bakje gebruiken waarin u thuis het GFTe afval verzamelt, waarna dit in uw GFTe container gegooid kan worden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook schelen in kosten. De verwerking van GFTe is goedkoper dan de verwerking van restafval, waardoor wij minder afvalstoffenheffing hoeven te vragen.