Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Panorama van Oostzaan feestelijk onthuld

Gepubliceerd:
Kunstenaressen Annet Schrander en Ria Bisseling en wethouder Eelco Taams
Oostzaanse kunstenaressen Annet Schrander, Ria Bisseling en wethouder Eelco Taams voor twee delen van het zojuist onthulde drieluik.

Wethouder Taams heeft donderdag 23 mei, samen met de Oostzaanse kunstenaressen Ria Bisseling en Annet Schrander, een panorama van Oostzaan onthuld. Het panorama is een drieluik van 7,5 meter lang. Op de schilderijen staan veel herkenbare gebouwen uit het dorp. ‘Het panorama van Oostzaan is een mooi initiatief van inwoners. Met steun van de gemeente, Stichting Welzijn Oostzaan en Stichting De Greep is het gelukt een prachtige replica in de KunstGreep te tonen. We proberen altijd naar ideeën van inwoners te luisteren en vaak lukt dat,’ zegt de wethouder bij de onthulling. De schilderijen zijn vanaf nu permanent te zien in De Kunstgreep.

Identiteit

"Het college vindt het panorama heel belangrijk voor Oostzaan," zegt Taams. "Het laat zien wie wij als dorp zijn. Vooral nu, in deze onzekere tijd waarin we praten over de toekomst van Oostzaan, is dit belangrijk." Kunstenaressen Ria Bisseling en Annet Schrander hebben het drieluik tijdens de coronatijd gemaakt. In totaal hebben zij er 2,5 jaar aan gewerkt. Ze hebben veel gewandeld in Oostzaan en alles goed bekeken. De vraag die ze zichzelf hebben gesteld is: wat maakt Oostzaan Oostzaan? Ze ontdekten dat dit, naast de omgeving, juist ook de mensen en de activiteiten zijn. Samen vormen zij de identiteit van Oostzaan. 

Feest van herkenning

De kunstenaressen hebben alle bebouwing naar één kant van de straat geplaatst waardoor er een verhaal is ontstaan waar je naar kunt blijven kijken. Inwoners herkennen hun buurt, hun straat of zelfs hun huis. Het panorama laat het dorp Oostzaan zien met de lintbebouwing, het leven in het dorp en de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden. 

Replica

Het originele kunstwerk hangt in verzorgingshuis De Lishof in Oostzaan. De kunstenaressen hebben het panorama digitaal gemaakt zodat de gemeente een variant kon bemachtigen.